3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie (chleb pszenno-żytni bez drożdży)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczki soli
  • 430 g wody
  • 250 g maki pszennej, typ 650
  • 300 g mąki żytniej typ.720
  • 6
    11h 0min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
  1. Do dużej miski wlewamy 100 g zakwasu (z mąki żytniej i wody), 200 g mąki żytniej typ 720 i 200 ml letniej (nie ciepłej!) wody. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-10 godzin. Najwygodniej nastawić rano- wówczas pieczemy wieczorem, lub nastawić wieczorem, jeżeli planujemy piec rano.

  2. Do naczynia miksującego wlewamy 400 g zaczynu z miski, dodajemy 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej i sól rozpuszczoną w 230 g letniej wody. Wyrobiamy 3 min. Closed lidDough modenie przykrywamy miarką.

  3. Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną .maką.

  4. Ciasto przekładamy do foremki (powinno zająć ok. połowę objętości) i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2- 3 godz. Po godzinie smarujemy wierzch olejem za pomocą pędzelka, aby skórka była rumiana. Kiedy chleb wyrośnie na ok. 0,5 cm od brzegu wstawiamy do chłodnego piekarnika (podczas nagrzewania chleb jeszcze trochęurośnie) i pieczemy 200C przez ok. 40 min, następnie 180C przez 20 min, a jeśli lubimy mocno wypieczony to dodatkowo jeszcze 10 min.

  5. Upieczony chleb sam odchodzi od formy, po wyjęciu stawiamy na kratce, aby był swobodny przepływ powietrza i czekamy aż przestygnie. Chleb kroić najszybciej godzinę po wyjęciu.

     

  6. Polecam ten przepis- wychodzi za każdym razem i jest naprawdę pyszny!!!

  7. Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb przepyszny. Dałam 1.5 łyżeczki soli

    Zgłoszony przez kmurmylo na września 15, 2018 at 16:41.

    Chleb przepyszny. Dałam 1.5 łyżeczki soli

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wspaniały

    Zgłoszony przez za sałatą na listopada 11, 2017 at 20:54.

    Chlebek wspaniały Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chocia zakwas i zaczyn zbyt nie wyroacutes to i...

    Zgłoszony przez so137nia na maja 3, 2017 at 16:50.

    Chociaż zakwas i zaczyn zbyt nie wyrósł tmrc_emoticons.( to i tak chlebek wyszedł pyszny , będe go często piekła gdyż domownikom bardzo zasmakował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb naprawdę jest

    Zgłoszony przez AgaLond na kwietnia 17, 2016 at 19:23.

    Chleb naprawdę jest rewelacyjny. Dziękuję autorowi przepisu tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj, nie wiem jak inni, ale

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 19, 2016 at 14:50.

    Witaj, nie wiem jak inni, ale ja nie zmniejszałam ilości mąki, po prostu dodatkowo wrzuciłam garść słonecznika tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie jak oddałaś

    Zgłoszony przez Gosiek0406 na marca 19, 2016 at 11:00.

    Mam pytanie jak oddałaś ziarna to zmniejszyłeś ilośc mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek Ja

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 1, 2016 at 21:37.

    Bardzo dobry chlebek tmrc_emoticons.) Ja również dałam 1,5 łyżeczki soli i słonecznik. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super bardzo smaczny chleb i

    Zgłoszony przez doremi na lutego 5, 2016 at 12:43.

    Super

    bardzo smaczny chleb i pasuje do "mojego" rytmu pieczenia chleba na zakwasie, czyli przygotowanie zaczynu wieczorem, pieczenie rano. nie wiem jaki typ mak mialam bo w UK gdzie mieszkam tego sie nie podaje, ale byla to maka zytnia razowa i zwykla maka pszenna. rewelacja! aha, i super ze nie ma dodaktu drozdzy jak w co  niektorych przepisach, ktore tu widzialam. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb smakuje wszystkim.

    Zgłoszony przez aguti.m na lutego 3, 2016 at 12:57.

    Chleb smakuje wszystkim. Godny polecenia przepis

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pyszny! Robię go bez

    Zgłoszony przez b_lank na stycznia 7, 2016 at 21:01.

    Chleb pyszny! Robię go bez thermomixa. Wystarczy połączyć składniki drewnianą łyżką w dużej misce. Bez żadnego wysiłku! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo smaczny

    Zgłoszony przez lussy na stycznia 7, 2016 at 20:47.

    Chleb bardzo smaczny wyskoczył z foremki bez trudu i zniknął błyskawicznie. Dla mnie troszkę mało słony.Zrobiłam dzisiaj kolejny - czeka na wypiek ale dałam 1,5 łyżeczki soli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuje za przepis

    Zgłoszony przez Angels74 na lipca 5, 2015 at 07:16.

    Bardzo dziękuje za przepis zrobiłam jest pyszny tmrc_emoticons.)

    Co do porady jak go wyjąć z thermomixa silikonową szpatułką wszystko ładnie wyjdzietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani, ja wiem, że to może

    Zgłoszony przez wyborcza27 na czerwca 12, 2015 at 08:35.

    Kochani, ja wiem, że to może być wpis tutaj mało popularny, ale robię już ten chleb trzeci raz i chyba ostatni raz w TM. Wyrabiając w misce nie ma problemu ze sprawnym przełozeniem do foremki, a z TM za każdym razem traciłam dużo czasu i gimnastykowałam się, żeby powydłubywać ciasto z naczynia. Jest lepkie, mokre, kleiste i jeśli ktoś nie chce się męczyć, to efekt jest taki że jakieś 10% ciasta zostanie w naczyniu (odlepienie od noży to już koszmar). Dlatego next time zrobię w szerokiej misce - ręczne zarobienie ciasta nie jest wcale trudne ani kłopotliwe. Np ciasto na bueczki dosłownie samo wychodzi w całości z TM, nie oblepia TM, a tu koszmar. Na koniec dodam, że chleb z tego przepisu jest wspaniały.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis !!! Chleb

    Zgłoszony przez moniqag na maja 23, 2015 at 20:00.

    Rewelacyjny przepis !!!

    Chleb "wyskoczył" z brytfanki i zaraz ślad po nim zaginął tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy wyszedl piekny i

    Zgłoszony przez AgaKost na lutego 22, 2015 at 15:14.

    Pierwszy wyszedl piekny i duzy, drugi wlasnie sie piecze, tym razem dodalam słonecznik i pestki dyni.. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również polecam wszystkim

    Zgłoszony przez joasia1234 na listopada 9, 2013 at 21:30.

    tmrc_emoticons.) Również polecam wszystkim chlebek szybko zniknął więc piekę kolejny bochenek. tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś piekłam mój pierwszy

    Zgłoszony przez tajmida na listopada 3, 2013 at 16:25.

    Dziś piekłam mój pierwszy chleb na zakwasie według tego przepisu! Zakwas kupiłam od piekarza na targu ze zdrową zywnością, dokarmiam go i trzymam w lodówce. Ponieważ nie miałam mąk takich jak w przepisie, tylko żytnią razową 2000 i pszenną 500 użyłam takich, chleb pięknie wyrósł i jest pyszny Big Smile Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="Big Smile" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super   chleb   polecam

    Zgłoszony przez renawol na października 20, 2013 at 23:07.

    Super   chleb   polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze