Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Bochenek
- 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
- 1 MT płatków owsianych
- 1 MT pestek słonecznika
- 1 MT siemienia lnianego
- 1 MT pestek dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
- 2 łyżeczki soli
- 450 g ciepłej wody
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Śniadanie Drugie śniadanie Kolacja Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Chleb Polska
Przygotowanie
- Składniki włożyć w podanej kolejności. Wyrobić bez MT: czas 3 min/zamknięte naczynie/
"Ciasto" .
- Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wyłożyć do blaszki o wymiarach 32 x 14 x 7 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, bo z małych form potrafi ciasto „uciec” jak podrośnie. Po upieczeniu otrzymujemy bochenek o wadze ok. 1200-1300 g. To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto. Aby wyjąć to, co zostanie na nożach – wkładamy dzbanek do TM i ustawiamy na chwilę na wysokie obroty. Resztki ciasta będzie można już swobodnie wyjąć. Dzbanek zalać ciepłą wodą. Umyć po kilkunastu miniutach, gdy ciasto „rozluźni” się.
Aby ciasto szybciej urosło: blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika przez chwilę nagrzanego do max 50 Stopni (i wyłączonego) - poczekać aż urośnie. Jak mniej więcej podwoi swoją objętość piec 1 godz. w 200 stopniach, pozycja „góra-dół” – w piekarniku elektrycznym.
Uwaga: czym więcej włożymy np. świeżo zmielonej pszenicy, żyta, kaszy gryczanej itp. to chleb będzie bardziej „zbity” w sobie i nie urośnie tak, jak na samej mące pszennej z przewagą np. płatków owsianych.
Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej.
WERSJA z „pseudo-zakwasem” (bo hoduje się tu drożdże, a nie prawdziwy zakwas): od już wyrobionego ciasta odłożyć do plastikowego pojemniczka dużą pełną łyżkę ciasta. Zamknąć i odstawić na 2 dni. Jeśli nie pieczemy chleba po 2 dniach to pojemniczek należy przełożyć do lodówki. Do nowego chleba dodać ten „pseudo-zakwas” i ok. 10 g drożdży.
Tak robiony chleb zostawić, aby urósł – trwa to dłużej niż na drożdżach, ale wg mnie jest smaczniejszy, bo pestki są bardziej napęczniałe.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb mistrzostwo świata! Jest przepyszny! i robi...
Chleb mistrzostwo świata! Jest przepyszny! i robi się go bardzo szybko. Znalazłam ten przepis jakiś tydzień temu i robię już trzeci raz - właśnie czekam, aż urośnie
Ja daję około 370g mąki pszennej typ 650+ 130g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000. Rozdzielam na dwie blaszki jedna 32x14 + druga trochę mniejsza i czekam aż urosną. Jak zrobiłam w jednej 32x14, to mi się w środku kruszył,tak jakby jeszcze trochę potrzebował pieczenia,ale już nie dało rady,bo skórka się przypiekała.
Polecam ten chlebek.
kotwa75: Dobre pytanie Jeśli ktoś to umie...
kotwa75: Dobre pytanie
Jeśli ktoś to umie policzyć, to chętnie sama się dowiem
JolantaD: MT to Miarka Thermomixa - czyli 1 MT to...
JolantaD: MT to Miarka Thermomixa - czyli 1 MT to 1 miarka Thermomixa np pestek dyni
Bardzo dobry ! Polecam ...
Bardzo dobry ! Polecam

można go zjeść nawet na 3 dzień i nie kłuje w
zęby
co to za jednostka MT 1 MT Otrąb itd
co to za jednostka MT 1 MT Otrąb itd
Może ktoś wie ile ten chleb ma kalori, będę...
Może ktoś wie ile ten chleb ma kalori, będę wdzięczna za odpowiedź😁
Chlebek pyszny. Miał być na jutro, ale...
Chlebek pyszny. Miał być na jutro, ale niewytrwał.
Pyszny chlebek. Treściwy, zwarty, zdrowy, ma...
Pyszny chlebek. Treściwy, zwarty, zdrowy, ma chrupiąca skórkę a na drugi dzień jest wciąż dobry i się nie kruszy.
Chlebek na stałe zagościł w naszym domu.Jest...
Chlebek na stałe zagościł w naszym domu.Jest pyszny i smakuje świetnie na drugi dzień. POLECAM !!!
ogólnie nie przepadam za pieczywem, ale dziś......
ogólnie nie przepadam za pieczywem, ale dziś... odebrało mi mowę! chleb pyszny i lekki 😊 polecam wszystkim 👍
Chleb rewelacyjny. Bardzo rzadko piekę chleb z...
Chleb rewelacyjny. Bardzo rzadko piekę chleb z ziarnami (moje dzieci nie chcą jeść chleba "ze śmieciami"), ale tym razem postanowiłem upiec coś innego i od razu rewelacja. Zagości częściej.
Moj pierwszy chlebek jaki kiedykolwiek upieklam i...
Moj pierwszy chlebek jaki kiedykolwiek upieklam i jestem nim zachwycona jest przesmaczny i swietnie rowniez smakuje nastepnego dnia. Goraco polecam ten przepis
Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi...
Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi do piekarnika
zdam relację jak wyszedł 
Pozdrawiam,
Ela
Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja...
Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja przygode z termomixem (ok 2mc) a piękę prawie codziennie. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak...
Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak zachwalacie, pomieszałam mąki, mąka owsiana, mąka orkiszowa i mąka pszenna.
Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na...
Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na pewno niejednokrotnie. Super przepis
Jest pyszny! Polecam !
Jest pyszny! Polecam !
Super chlebek Najlepszy i najszybszy jaki do tej...
Super chlebek
Najlepszy i najszybszy jaki do tej pory piekłam z drożdżowych chlebów. Mięciutki w środku i rewelacyjnie chrupiaca skórka. Zamiast wody dałam serwatkę, która zostałam mi po robieniu żółtego sera.
Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze...
Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze się kroi, nie kruszy się. Dodałam 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej do wypieku chleba. Dziękuję za przepis
Wiolka
Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie...
Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie wlaśnie lubię
U mnie z dodatkiem mąki orkiszowej
Chlebek jest rewelacyjny
Chlebek jest rewelacyjny
Ja właśnie włożyłam go do
Ja właśnie włożyłam go do piekarnika. Pięknie wyrósł więc czekam aż się upiecze póki co wygląda wyśmienicie
Pyszny chlebek. Polecam
Pyszny chlebek. Polecam
Chleb jest cudowny Piekę go
Chleb jest cudowny
Piekę go non stop. Przepisem zaraziłam 3 koleżanki w pracy, które mają thermomix. Nawet mój syn, który nie cierpi chleba z ziarnami, karze mi sobie robić do szkoły kanapki z tym chlebem
Gratuluję przepisu !!!
I dziękuję 
Do Doda73: "Wczoraj natomiast
Do Doda73: "Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut
"
On mniej więcej w takim czasie "standardowo" rośnie (dlatego zaintrygowało mnie 1,5h). Ważne, aby były świeże drożdże - wtedy zawsze urośnie - niezależnie od tego jaką będzie miał "wyjściową" konsystencję, czyli gdy wyjmujesz go z TM. Czasami prawie go przelewam do foremki, innym razem wychodzi twarde ciasto - to zależne jest mam wrażenie od tego, czy np. mieliłam ziarno na mąkę (te 100 g) i jej użyłam lub np. czasem wody za dużo naleję. Życzę Tobie, aby zawsze rósł ładniutko - a, że smaczny jest to już sama wiesz, bo jak widzę zaczynasz go piec raz za razem
Chleb smaczny,dodałam 5 dag,
Chleb smaczny,dodałam 5 dag, zamiennie, mąki orkiszowejy,
wyjęłam ez problemu ze zwykłej keksówki
drugim razem zrobilam w
drugim razem zrobilam w keksówce z silikonu - wyszedł z niej bez problemu. Wczoraj zrobiłam w metalowej, ale wyłożyłam papierem i tak będę robić
Wtedy zostawiłam aż na 1,5 godziny, bo wychodziłam z domu. Nie opadł, ale oblepił mi całą ścierkę, którą był przykryty
Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut 
Raz wysmarowałam foremkę, ale
Raz wysmarowałam foremkę, ale też nie chciał ładnie wyjść, dlatego używam cały czas papieru do pieczenia i super wychodzi. Czy jak zostawiłaś do wyrośnięcia aż na 1,5 h to nie opadł w pewnym momencie?
Chleb rewelacyjny zanim
Chleb rewelacyjny
zanim włozyłam do piekarnika, zostawiłam jeszcze na 1,5 godziny, żeby urósł. Miałam jedynie problem z jego wyjęciem z keksówki, mimo, że wysmarowałam ją wcześniej olejem. Czy macie może wypróbowany sposób na to, by chlebek wychodził z metalowej keksówki bez problemów?
Po prostu PYCHA. Zrobiliśmy
Po prostu PYCHA. Zrobiliśmy po raz pierwszy, ale na pewno na stałe zagości w naszym domu.
kosmeo napisał: Pyszny
Dziękuję i smacznego
Pyszny chlebek:)
Pyszny chlebek
Dziękuję za skorzystanie z
Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu i za komentarz. I cieszę się, że smakuje Tobie mój chleb
Jest pyszny Polecam!
Jest pyszny
Polecam!
Właśnie wyciągnęłam ten
Właśnie wyciągnęłam ten chlebek z piekarnika. Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje
Pyszny chlebek... mniam,
Pyszny chlebek... mniam, mniam
Dziś jadłam go kolejny już raz zrobiony przez właścicielkę przepisu
Czas, żebym na święta upiekła go sama, bo jest pyszny i warto... Dzięki za przepis Magda
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W temacie "napęczniałych"
W temacie "napęczniałych" pestek - pestki przed dodaniem do ciasta powinno się namoczyć w wodzie, np. na noc.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Pyszny chleb, dzis go jadłam
Pyszny chleb, dzis go jadłam pierwszy raz i bardzo smakował całej mojej rodzinie. Na pewno go upiekę!