3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Magdy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Bochenek

  • 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
  • 1 MT płatków owsianych
  • 1 MT pestek słonecznika
  • 1 MT siemienia lnianego
  • 1 MT pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g ciepłej wody
5

Przygotowanie

  1. Składniki włożyć w podanej kolejności. Wyrobić bez MT: czas 3 min/zamknięte naczynie/Ciasto.
  2. Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wyłożyć do blaszki o wymiarach 32 x 14 x 7 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, bo z małych form potrafi ciasto „uciec” jak podrośnie. Po upieczeniu otrzymujemy bochenek o wadze ok. 1200-1300 g. To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto. Aby wyjąć to, co zostanie na nożach – wkładamy dzbanek do TM i ustawiamy na chwilę na wysokie obroty. Resztki ciasta będzie można już swobodnie wyjąć. Dzbanek zalać ciepłą wodą. Umyć po kilkunastu miniutach, gdy ciasto „rozluźni” się.
Aby ciasto szybciej urosło: blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika przez chwilę nagrzanego do max 50 Stopni (i wyłączonego) - poczekać aż urośnie. Jak mniej więcej podwoi swoją objętość piec 1 godz. w 200 stopniach, pozycja „góra-dół” – w piekarniku elektrycznym.
Uwaga: czym więcej włożymy np. świeżo zmielonej pszenicy, żyta, kaszy gryczanej itp. to chleb będzie bardziej „zbity” w sobie i nie urośnie tak, jak na samej mące pszennej z przewagą np. płatków owsianych.

Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej.

WERSJA z „pseudo-zakwasem” (bo hoduje się tu drożdże, a nie prawdziwy zakwas): od już wyrobionego ciasta odłożyć do plastikowego pojemniczka dużą pełną łyżkę ciasta. Zamknąć i odstawić na 2 dni. Jeśli nie pieczemy chleba po 2 dniach to pojemniczek należy przełożyć do lodówki. Do nowego chleba dodać ten „pseudo-zakwas” i ok. 10 g drożdży.
Tak robiony chleb zostawić, aby urósł – trwa to dłużej niż na drożdżach, ale wg mnie jest smaczniejszy, bo pestki są bardziej napęczniałe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • This was really an interesting topic and I kinda...

    Zgłoszony przez affan09 na kwietnia 18, 2024 at 14:31.

    This was really an interesting topic and I kinda agree with what you have mentioned here! situs slot

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I think this is one of the most significant...

    Zgłoszony przez mauro1 na kwietnia 16, 2024 at 15:25.

    I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers gullybet

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • betty52: Ja wstawiam do lekko rozgrzanego do 47-50...

    Zgłoszony przez MagdaP na kwietnia 11, 2024 at 17:50.

    betty52: Ja wstawiam do lekko rozgrzanego do 47-50 stopni piekarnika, zostawiam lekko uchylone drzwiczki i czekam aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtdedy zamykam piekarnik i ustawiam 200 stopni, góra-dół na 1h.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • renataxx:chciałabym zapytać, czy wstawić chleb...

    Zgłoszony przez betty52 na kwietnia 7, 2024 at 18:15.

    renataxx:chciałabym zapytać, czy wstawić chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika czy do zimnego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • As i followed on your web log even while aligning...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 30, 2024 at 07:20.

    As i followed on your web log even while aligning really just a little submits. Attractive technique for then, We are book-marking at one time seize ones own whole goes up. UFABETสมัครแทงบอลคาสิโนออนไลน์

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I really impressed after read this because of some...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 27, 2024 at 08:51.

    I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!. UFABETราคาต่อรองบอลไม่มีค่าน้ำ

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I am happy to find this post Very useful for me,...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 24, 2024 at 11:30.

    I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks UFABETสมัครเว็บแทงบอลออนไลน์รับยูสเซอร์ฟรี

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I really impressed after read this because of some...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 22, 2024 at 10:00.

    I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!. UFABETเว็บพนันบอลที่นิยม

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I am impressed. I don't think Ive met anyone who...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 20, 2024 at 11:31.

    I am impressed. I don't think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. You are truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog you have got here. 프리카지노

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Awesome article! I want people to know just how...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 16, 2024 at 08:00.

    Awesome article! I want people to know just how good this information is in your article. It’s interesting, compelling content. Your views are much like my own concerning this subject. UFABETพนันบอลออนไลน์ฟรีถูกกฏหมาย

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • You completed a few fine points there. I did a...

    Zgłoszony przez spidy12 na stycznia 14, 2024 at 07:35.

    You completed a few fine points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will go along with with your blog. UFABETโปรโมชั่นเดิมพันมากที่สุด

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I've got not long ago started off some sort of...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 11, 2024 at 12:18.

    I've got not long ago started off some sort of blog site, the internet people produce here possesses served everyone enormously. Appreciate it intended for all of your current time period & do the job. UFABETโบนัสแทงบอลฟรี

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Thank you for some other informative website. The...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 10, 2024 at 08:25.

    Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I have a venture that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info. UFABETโบนัสแทงบอล

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Top-Notch Roofing Services: Duro-Last Roofing...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 6, 2024 at 14:10.

    Top-Notch Roofing Services: Duro-Last Roofing System by Diversified Services in Michigan is your key to a secure property future. Backed by skilled professionals and a commitment to excellence, our installations guarantee durability and reliability. Choose the best for your roof - contact us today! michigan roofing maintenance

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • You there, this is really good post here. Thanks...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 4, 2024 at 15:03.

    You there, this is really good post here. Thanks for taking the time to post such valuable information. Quality content is what always gets the visitors coming. ช่องทางเข้า ufabet

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Thank you for taking the time to publish this...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 4, 2024 at 09:04.

    Thank you for taking the time to publish this information very useful! ufabet บริษัทแม่

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 3, 2024 at 11:59.

    I havent any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. เข้า ufabet

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • You there, this is really good post here. Thanks...

    Zgłoszony przez khan1212 na stycznia 2, 2024 at 11:16.

    You there, this is really good post here. Thanks for taking the time to post such valuable information. Quality content is what always gets the visitors coming. ทางเข้าเล่นufabet

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Discover the ultimate Daegu Karaoke experience!...

    Zgłoszony przez khan1212 na grudnia 20, 2023 at 10:53.

    Discover the ultimate Daegu Karaoke experience! Immerse yourself in the vibrant nightlife of Daegu with our top-notch karaoke venues. From trendy spaces to classic favorites, our guide ensures a pitch-perfect night out. Unleash your inner star and explore the best Daegu Karaoke spots for an unforgettable singing sens 대구 가라오케

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I got too much interesting stuff on your blog. I...

    Zgłoszony przez mehmood na grudnia 19, 2023 at 15:44.

    I got too much interesting stuff on your blog. I guess I am not the only one having all the enjoyment here! Keep up the good work.아로마마사지

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I simply reckoned it is an outline to share in...

    Zgłoszony przez mehmood na grudnia 18, 2023 at 13:31.

    I simply reckoned it is an outline to share in case other companies was first experiencing difficulty looking for still Now i'm a small amount of doubting generally if i here's permitted to use artists and additionally explains relating to right..Sao25.vip

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I had most recently initiated a fabulous web page,...

    Zgłoszony przez articleabout1 na grudnia 5, 2023 at 13:44.

    I had most recently initiated a fabulous web page, the details you will provide you with here comes with really helped others really. Regards just for all of the effort & succeed. UFABETราคาต่อรองบอลดีที่สุดในเอเชีย

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb mistrzostwo świata! Jest przepyszny! i robi...

    Zgłoszony przez renataxx na lutego 3, 2023 at 16:53.

    Chleb mistrzostwo świata! Jest przepyszny! i robi się go bardzo szybko. Znalazłam ten przepis jakiś tydzień temu i robię już trzeci raz - właśnie czekam, aż urośnie tmrc_emoticons.) Ja daję około 370g mąki pszennej typ 650+ 130g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000. Rozdzielam na dwie blaszki jedna 32x14 + druga trochę mniejsza i czekam aż urosną. Jak zrobiłam w jednej 32x14, to mi się w środku kruszył,tak jakby jeszcze trochę potrzebował pieczenia,ale już nie dało rady,bo skórka się przypiekała.
    Polecam ten chlebek. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kotwa75: Dobre pytanie Jeśli ktoś to umie...

    Zgłoszony przez MagdaP na lutego 8, 2022 at 20:46.

    kotwa75: Dobre pytanie tmrc_emoticons.) Jeśli ktoś to umie policzyć, to chętnie sama się dowiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JolantaD: MT to Miarka Thermomixa - czyli 1 MT to...

    Zgłoszony przez MagdaP na lutego 8, 2022 at 20:44.

    JolantaD: MT to Miarka Thermomixa - czyli 1 MT to 1 miarka Thermomixa np pestek dyni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry ! Polecam ...

    Zgłoszony przez martusjaa na lutego 4, 2022 at 19:58.

    Bardzo dobry ! Polecam tmrc_emoticons.)

    można go zjeść nawet na 3 dzień i nie kłuje w
    zębytmrc_emoticons.)Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • co to za jednostka MT 1 MT Otrąb itd

    Zgłoszony przez JolantaD na lutego 4, 2022 at 14:38.

    co to za jednostka MT 1 MT Otrąb itd

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może ktoś wie ile ten chleb ma kalori, będę...

    Zgłoszony przez kotwa75 na stycznia 23, 2022 at 10:27.

    Może ktoś wie ile ten chleb ma kalori, będę wdzięczna za odpowiedź😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny. Miał być na jutro, ale...

    Zgłoszony przez Grzopa na stycznia 27, 2021 at 19:03.

    Chlebek pyszny. Miał być na jutro, ale niewytrwał.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek. Treściwy, zwarty, zdrowy, ma...

    Zgłoszony przez Przytulia na kwietnia 30, 2020 at 22:23.

    Pyszny chlebek. Treściwy, zwarty, zdrowy, ma chrupiąca skórkę a na drugi dzień jest wciąż dobry i się nie kruszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek na stałe zagościł w naszym domu.Jest...

    Zgłoszony przez dorotag1966 na kwietnia 25, 2020 at 15:40.

    Chlebek na stałe zagościł w naszym domu.Jest pyszny i smakuje świetnie na drugi dzień. POLECAM !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ogólnie nie przepadam za pieczywem, ale dziś......

    Zgłoszony przez Ewa F na maja 8, 2019 at 12:41.

    ogólnie nie przepadam za pieczywem, ale dziś... odebrało mi mowę! chleb pyszny i lekki 😊 polecam wszystkim 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rewelacyjny. Bardzo rzadko piekę chleb z...

    Zgłoszony przez ziolo1979 na lutego 8, 2019 at 08:45.

    Chleb rewelacyjny. Bardzo rzadko piekę chleb z ziarnami (moje dzieci nie chcą jeść chleba "ze śmieciami"), ale tym razem postanowiłem upiec coś innego i od razu rewelacja. Zagości częściej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj pierwszy chlebek jaki kiedykolwiek upieklam i...

    Zgłoszony przez anna varela na stycznia 29, 2019 at 14:08.

    Moj pierwszy chlebek jaki kiedykolwiek upieklam i jestem nim zachwycona jest przesmaczny i swietnie rowniez smakuje nastepnego dnia. Goraco polecam ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi...

    Zgłoszony przez Ela G. na października 26, 2018 at 20:29.

    Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi do piekarnika tmrc_emoticons.-) zdam relację jak wyszedł tmrc_emoticons.-)

    Pozdrawiam,
    Ela

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja...

    Zgłoszony przez kana333 na października 3, 2018 at 17:39.

    Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja przygode z termomixem (ok 2mc) a piękę prawie codziennie. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak...

    Zgłoszony przez Alca na sierpnia 14, 2018 at 20:51.

    Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak zachwalacie, pomieszałam mąki, mąka owsiana, mąka orkiszowa i mąka pszenna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 17, 2018 at 09:57.

    Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na pewno niejednokrotnie. Super przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest pyszny! Polecam !

    Zgłoszony przez OlgaR992 na sierpnia 3, 2017 at 10:53.

    Jest pyszny! Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek Najlepszy i najszybszy jaki do tej...

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na lutego 12, 2017 at 22:55.

    Super chlebekSmile Najlepszy i najszybszy jaki do tej pory piekłam z drożdżowych chlebów. Mięciutki w środku i rewelacyjnie chrupiaca skórka. Zamiast wody dałam serwatkę, która zostałam mi po robieniu żółtego sera.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze...

    Zgłoszony przez wiolatrusz na stycznia 7, 2017 at 12:36.

    Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze się kroi, nie kruszy się. Dodałam 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej do wypieku chleba. Dziękuję za przepistmrc_emoticons.)

    Wiolka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie...

    Zgłoszony przez AngelinaK na listopada 8, 2016 at 21:59.

    Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie wlaśnie lubięWink U mnie z dodatkiem mąki orkiszowejSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest rewelacyjny

    Zgłoszony przez monia76 na maja 16, 2016 at 15:24.

    Chlebek jest rewelacyjny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja właśnie włożyłam go do

    Zgłoszony przez wiolka1985 na marca 24, 2016 at 19:09.

    Ja właśnie włożyłam go do piekarnika. Pięknie wyrósł więc czekam aż się upiecze póki co wygląda wyśmienicie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek. Polecam 

    Zgłoszony przez anna3e na października 10, 2015 at 08:13.

    Pyszny chlebek. Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest cudowny Piekę go

    Zgłoszony przez Doda73 na maja 11, 2015 at 13:46.

    Chleb jest cudowny tmrc_emoticons.) Piekę go non stop. Przepisem zaraziłam 3 koleżanki w pracy, które mają thermomix. Nawet mój syn, który nie cierpi chleba z ziarnami, karze mi sobie robić do szkoły kanapki z tym chlebem tmrc_emoticons.) Gratuluję przepisu !!! tmrc_emoticons.) I dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do Doda73: "Wczoraj natomiast

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 9, 2015 at 11:30.

    Do Doda73: "Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut tmrc_emoticons.)"

    On mniej więcej w takim czasie "standardowo" rośnie (dlatego zaintrygowało mnie 1,5h). Ważne, aby były świeże drożdże - wtedy zawsze urośnie - niezależnie od tego jaką będzie miał "wyjściową" konsystencję, czyli gdy wyjmujesz go z TM. Czasami prawie go przelewam do foremki, innym razem wychodzi twarde ciasto - to zależne jest mam wrażenie od tego, czy np. mieliłam ziarno na mąkę (te 100 g) i jej użyłam lub np. czasem wody za dużo naleję. Życzę Tobie, aby zawsze rósł ładniutko - a, że smaczny jest to już sama wiesz, bo jak widzę zaczynasz go piec raz za razem tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb smaczny,dodałam 5 dag,

    Zgłoszony przez bozenato na maja 7, 2015 at 17:04.

    Chleb smaczny,dodałam 5 dag, zamiennie, mąki orkiszowejy,

    wyjęłam ez problemu ze zwykłej keksówki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • drugim razem zrobilam w

    Zgłoszony przez Doda73 na maja 7, 2015 at 09:33.

    drugim razem zrobilam w keksówce z silikonu - wyszedł z niej bez problemu. Wczoraj zrobiłam w metalowej, ale wyłożyłam papierem i tak będę robić tmrc_emoticons.) Wtedy zostawiłam aż na 1,5 godziny, bo wychodziłam z domu. Nie opadł, ale oblepił mi całą ścierkę, którą był przykryty tmrc_emoticons.;) Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Raz wysmarowałam foremkę, ale

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 4, 2015 at 21:44.

    Raz wysmarowałam foremkę, ale też nie chciał ładnie wyjść, dlatego używam cały czas papieru do pieczenia i super wychodzi. Czy jak zostawiłaś do wyrośnięcia aż na 1,5 h to nie opadł w pewnym momencie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •