3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Magdy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Bochenek

  • 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
  • 1 MT płatków owsianych
  • 1 MT pestek słonecznika
  • 1 MT siemienia lnianego
  • 1 MT pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g ciepłej wody
5

Przygotowanie

  1. Składniki włożyć w podanej kolejności. Wyrobić bez MT: czas 3 min/zamknięte naczynie/Dough mode.
  2. Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wyłożyć do blaszki o wymiarach 32 x 14 x 7 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, bo z małych form potrafi ciasto „uciec” jak podrośnie. Po upieczeniu otrzymujemy bochenek o wadze ok. 1200-1300 g. To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto. Aby wyjąć to, co zostanie na nożach – wkładamy dzbanek do TM i ustawiamy na chwilę na wysokie obroty. Resztki ciasta będzie można już swobodnie wyjąć. Dzbanek zalać zimną wodą. Umyć po kilkunastu miniutach, gdy ciasto „rozluźni” się.
Aby ciasto szybciej urosło: blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika przez chwilę nagrzanego do max 50 Stopni (i wyłączonego) - poczekać aż urośnie. Jak mniej więcej podwoi swoją objętość piec 1 godz. w 200 stopniach, pozycja „góra-dół” – w piekarniku elektrycznym.
Uwaga: czym więcej włożymy np. świeżo zmielonej pszenicy, żyta, kaszy gryczanej itp. to chleb będzie bardziej „zbity” w sobie i nie urośnie tak, jak na samej mące pszennej z przewagą np. płatków owsianych.

Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej.

WERSJA z „pseudo-zakwasem” (bo hoduje się tu drożdże, a nie prawdziwy zakwas): od już wyrobionego ciasta odłożyć do plastikowego pojemniczka dużą pełną łyżkę ciasta. Zamknąć i odstawić na 2 dni. Jeśli nie pieczemy chleba po 2 dniach to pojemniczek należy przełożyć do lodówki. Do nowego chleba dodać ten „pseudo-zakwas” i ok. 10 g drożdży.
Tak robiony chleb zostawić, aby urósł – trwa to dłużej niż na drożdżach, ale wg mnie jest smaczniejszy, bo pestki są bardziej napęczniałe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi...

    Zgłoszony przez Ela G. na października 26, 2018 at 20:29.

    Pierwszy mój chleb "własnej roboty", zaraz trafi do piekarnika tmrc_emoticons.-) zdam relację jak wyszedł tmrc_emoticons.-)

    Pozdrawiam,
    Ela

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja...

    Zgłoszony przez kana333 na października 3, 2018 at 17:39.

    Najlepszy jak do tej pory odkąd zaczęłam swoja przygode z termomixem (ok 2mc) a piękę prawie codziennie. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak...

    Zgłoszony przez Alca na sierpnia 14, 2018 at 20:51.

    Ciasto rośnie jestem ciekawa efektu tak zachwalacie, pomieszałam mąki, mąka owsiana, mąka orkiszowa i mąka pszenna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 17, 2018 at 09:57.

    Chleb smakował wyśmienicie!!! Upiekę go na pewno niejednokrotnie. Super przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest pyszny! Polecam !

    Zgłoszony przez OlgaR992 na sierpnia 3, 2017 at 10:53.

    Jest pyszny! Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek Najlepszy i najszybszy jaki do tej...

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na lutego 12, 2017 at 22:55.

    Super chlebekSmile Najlepszy i najszybszy jaki do tej pory piekłam z drożdżowych chlebów. Mięciutki w środku i rewelacyjnie chrupiaca skórka. Zamiast wody dałam serwatkę, która zostałam mi po robieniu żółtego sera.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze...

    Zgłoszony przez wiolatrusz na stycznia 7, 2017 at 12:36.

    Chleb godny polecenia. Smakuje świetnie, dobrze się kroi, nie kruszy się. Dodałam 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej do wypieku chleba. Dziękuję za przepistmrc_emoticons.)

    Wiolka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie...

    Zgłoszony przez AngelinaK na listopada 8, 2016 at 21:59.

    Chlebek smaczny i ma duuuużo ziaren, a ja takie wlaśnie lubięWink U mnie z dodatkiem mąki orkiszowejSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest rewelacyjny

    Zgłoszony przez monia76 na maja 16, 2016 at 15:24.

    Chlebek jest rewelacyjny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja właśnie włożyłam go do

    Zgłoszony przez wiolka1985 na marca 24, 2016 at 19:09.

    Ja właśnie włożyłam go do piekarnika. Pięknie wyrósł więc czekam aż się upiecze póki co wygląda wyśmienicie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek. Polecam 

    Zgłoszony przez anna3e na października 10, 2015 at 08:13.

    Pyszny chlebek. Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest cudowny Piekę go

    Zgłoszony przez Doda73 na maja 11, 2015 at 13:46.

    Chleb jest cudowny tmrc_emoticons.) Piekę go non stop. Przepisem zaraziłam 3 koleżanki w pracy, które mają thermomix. Nawet mój syn, który nie cierpi chleba z ziarnami, karze mi sobie robić do szkoły kanapki z tym chlebem tmrc_emoticons.) Gratuluję przepisu !!! tmrc_emoticons.) I dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do Doda73: "Wczoraj natomiast

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 9, 2015 at 11:30.

    Do Doda73: "Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut tmrc_emoticons.)"

    On mniej więcej w takim czasie "standardowo" rośnie (dlatego zaintrygowało mnie 1,5h). Ważne, aby były świeże drożdże - wtedy zawsze urośnie - niezależnie od tego jaką będzie miał "wyjściową" konsystencję, czyli gdy wyjmujesz go z TM. Czasami prawie go przelewam do foremki, innym razem wychodzi twarde ciasto - to zależne jest mam wrażenie od tego, czy np. mieliłam ziarno na mąkę (te 100 g) i jej użyłam lub np. czasem wody za dużo naleję. Życzę Tobie, aby zawsze rósł ładniutko - a, że smaczny jest to już sama wiesz, bo jak widzę zaczynasz go piec raz za razem tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb smaczny,dodałam 5 dag,

    Zgłoszony przez bozenato na maja 7, 2015 at 17:04.

    Chleb smaczny,dodałam 5 dag, zamiennie, mąki orkiszowejy,

    wyjęłam ez problemu ze zwykłej keksówki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • drugim razem zrobilam w

    Zgłoszony przez Doda73 na maja 7, 2015 at 09:33.

    drugim razem zrobilam w keksówce z silikonu - wyszedł z niej bez problemu. Wczoraj zrobiłam w metalowej, ale wyłożyłam papierem i tak będę robić tmrc_emoticons.) Wtedy zostawiłam aż na 1,5 godziny, bo wychodziłam z domu. Nie opadł, ale oblepił mi całą ścierkę, którą był przykryty tmrc_emoticons.;) Wczoraj natomiast mi pięknie wyrósł w ciągu 15 minut tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Raz wysmarowałam foremkę, ale

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 4, 2015 at 21:44.

    Raz wysmarowałam foremkę, ale też nie chciał ładnie wyjść, dlatego używam cały czas papieru do pieczenia i super wychodzi. Czy jak zostawiłaś do wyrośnięcia aż na 1,5 h to nie opadł w pewnym momencie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rewelacyjny zanim

    Zgłoszony przez Doda73 na kwietnia 30, 2015 at 12:33.

    Chleb rewelacyjny tmrc_emoticons.) zanim włozyłam do piekarnika, zostawiłam jeszcze na 1,5 godziny, żeby urósł. Miałam jedynie problem z jego wyjęciem z keksówki, mimo, że wysmarowałam ją wcześniej olejem. Czy macie może wypróbowany sposób na to, by chlebek wychodził z metalowej keksówki bez problemów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu PYCHA. Zrobiliśmy

    Zgłoszony przez szagness na października 18, 2014 at 22:50.

    Po prostu PYCHA. Zrobiliśmy po raz pierwszy, ale na pewno na stałe zagości w naszym domu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kosmeo napisał: Pyszny

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 15, 2014 at 20:57.

    kosmeo

    Pyszny chlebektmrc_emoticons.)

    Dziękuję i smacznego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek:)

    Zgłoszony przez kosmeo na maja 15, 2014 at 17:27.

    Pyszny chlebektmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za skorzystanie z

    Zgłoszony przez MagdaP na marca 20, 2014 at 10:32.

    Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu i za komentarz. I cieszę się, że smakuje Tobie mój chleb tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest pyszny Polecam!

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 15, 2014 at 17:04.

    Jest pyszny tmrc_emoticons.D Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyciągnęłam ten

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 15, 2014 at 16:17.

    Właśnie wyciągnęłam ten chlebek z piekarnika. Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek... mniam,

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 17, 2013 at 23:09.

    Pyszny chlebek... mniam, mniam  tmrc_emoticons.D  Dziś jadłam go kolejny już raz zrobiony przez właścicielkę przepisu  tmrc_emoticons.)  Czas, żebym na święta upiekła go sama, bo jest pyszny i warto... Dzięki za przepis Magda  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W temacie "napęczniałych"

    Zgłoszony przez kokolidek na października 12, 2013 at 22:07.

    W temacie "napęczniałych" pestek - pestki przed dodaniem do ciasta powinno się namoczyć w wodzie, np. na noc.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chleb, dzis go jadłam

    Zgłoszony przez Jelka na października 12, 2013 at 21:55.

    Pyszny chleb, dzis go jadłam pierwszy raz i bardzo smakował całej mojej rodzinie. Na pewno go upiekę!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze