thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30h 0min
Czas całkowity
30h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 21/09/12
zmieniono dnia: 01/06/24

Składniki

  • 1/3 szklanki 10% octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 150 gramów cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1000 gramów czerwonej słodkiej papryki
  • 50 gramów ostrej, świeżej papryki, 3-4 strączki
  • 110 gramów koncentratu pomidorowego, można dodać więcej lub mniej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 9.

     

  2. Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 4.

     

  3. Aby w sosie nie było grudek, należy po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9

  4. Rozlać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.

Porady

Sos doskonały do kanapek, wędlin na zimno, grillowanych mięs i warzyw lub jako dodatek do sosów gulaszowych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • marca 18, 2024 at 11:03

    Sos petarda. Trzeci raz zrobiłem w ciągu miesiąca. Zdecydowanie polecam.

  • sierpnia 30, 2018 at 12:37

    No, no już chyba producenci ketchupu na mnie nie zarobią. Co prawda wyszedł mi trochę zbyt ostry ( mąż lubi, ja wolę delikatniejszy ), ale po wprowadzeniu drobnych korekt będę go chętnie powtarzała.

  • września 15, 2014 at 21:10

    uwielbiam ten sosik tmrc_emoticons.) zrobione zapasy na zimę tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 24, 2014 at 19:36

    super sos, dodalam wiecej pieprzu a mniej cukru, pychotka

  • września 12, 2013 at 21:15

    Jutro chyba zrobię, wyhodowałam bowiem swoją papryczkę chilli,więc wiem co mam z nią zrobić tmrc_emoticons.)

  • września 12, 2013 at 20:35

    Super przepis. Własnie się chłodzi. tmrc_emoticons.p  Na ciepło - bardzo dobry. Dla mnie trochę za słodki, choć dodałam tylko 50 g cukru brązowego. Następnym razem nie dodam w ogóle.

  • kwietnia 15, 2013 at 20:39

    Zrobiłam sosik mniejsza ilość bo jest taki prosty i szybki że jak będe miała na niego ochote to zrobie go na świerzo tmrc_emoticons.)

    Mężowi bardzo smakował, był zachwycony lecz jak dla mnie za słodki nastepnym razem zrezygnuje całkowicie z cukru i zobaczymy jak mi wtedy wyjdzie. 

    super sos do grilowanych warzyw i mięs tmrc_emoticons.)

  • października 14, 2012 at 13:15

    Przepis rewelacyjny. Zrobiłam już z 10 kg dla całej rodziny. Wszystkim bardzo samkuje, a teraz znajomi upominają się o słoiczki z tym sosem - teraz to już chyba przepis tylko będę dawała i niech robią sami. Cooking 9

  • października 7, 2012 at 12:02

    Cooking 9  Przepis bardzo fajny. Ja następnym razem będę paprykę nieco krócej mieliła

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: