thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bochenek

  • 1 MT otrąb (mieszanka np. pszennych, żytnich, orkiszowych)
  • 1 MT płatków owsianych
  • 1 MT pestek słonecznika
  • 1 MT siemienia lnianego
  • 1 MT pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 650, /lub 100 g zmielonego ziarna i 400 g mąki/
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 50°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć otręby, płatki owsiane, pestki słonecznika, siemie lniane, pestki dyni, cukier, drożdże, mąkę, sól, wodę.
  3. Całość wyrobić 3 min Ciasto"Ciasto"
  4. Po wyrobieniu wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość - Piec 200 stopni C/pozycja góra-dół/1 godzina.

Porady

1 MT = 1 Miarka Thermomixa w wersji do TM31, TM5, TM6 = około 1/3 szklanki pojemności 250 ml.

Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 32 x 14 x 7 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba uważać, bo z małych form potrafi ciasto „uciec” jak podrośnie. Po upieczeniu otrzymujemy bochenek o wadze ok. 1200-1300 g. To ciasto jest „mokre” i samo nie wyjdzie z TM bez oblepienia noży. Najlepiej moczyć kopystkę zimną wodą i nią wyjmować ciasto. Aby wyjąć to, co zostanie na nożach – wkładamy dzbanek do TM i ustawiamy na chwilę na wysokie obroty. Resztki ciasta będzie można już swobodnie wyjąć. Dzbanek zalać ciepłą wodą. Umyć po kilkunastu miniutach, gdy ciasto „rozluźni” się.
Aby ciasto szybciej urosło: blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika przez chwilę nagrzanego do max 50 Stopni (i wyłączonego) - poczekać aż urośnie. Jak mniej więcej podwoi swoją objętość piec 1 godz. w 200 stopniach, pozycja „góra-dół” – w piekarniku elektrycznym.
Uwaga: czym więcej włożymy np. świeżo zmielonej pszenicy, żyta, kaszy gryczanej itp. to chleb będzie bardziej „zbity” w sobie i nie urośnie tak, jak na samej mące pszennej z przewagą np. płatków owsianych.

Przepis ten można modyfikować wedle upodobań, np. na początek włożyć do naczynia 250 g mąki żytniej a na koniec 250 g mąki pszennej.

WERSJA z „pseudo-zakwasem” (bo hoduje się tu drożdże, a nie prawdziwy zakwas): od już wyrobionego ciasta odłożyć do plastikowego pojemniczka dużą pełną łyżkę ciasta. Zamknąć i odstawić na 2 dni. Jeśli nie pieczemy chleba po 2 dniach to pojemniczek należy przełożyć do lodówki. Do nowego chleba dodać ten „pseudo-zakwas” i ok. 10 g drożdży.
Tak robiony chleb zostawić, aby urósł – trwa to dłużej niż na drożdżach, ale wg mnie jest smaczniejszy, bo pestki są bardziej napęczniałe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 7 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 7
  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy