3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb jogurtowy na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Zaczyn

  • 2 łyżki Zakwasu, zakwas żytni
  • 110 g mąka żytnia, typ 720
  • 110 g wody, woda letnia ok 37stopni

Ciasto

  • 220 g zaczynu
  • 600 g mąka pszenna, typ 650
  • 270 g jogurt grecki
  • 140 g wody
  • 17 g soli
5

Przygotowanie

    Zaczyn i Ciasto
  1. Zaczyn

    Do słoika 0,9l odważamy 110g mąki żytniej, odstawiamy na bok.

    Do naczynia Closed lid wlewamy 110g wody i podgrzewamy 2min/37°C/obr. 1

    Wodę przelewamy do słoika z wcześniej przygotowaną mąką.

    Następnie dodajemy 2 łyżki zakwasu żytniego. Dokładnie mieszamy i przykrywamy słoik folią spożywczą i robimy w niej kilka dziurek.

    Odstawiamy na 8-12 godz.


    Ciasto Właściwe


    Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w Closed lid i wyrabiamy Dough mode 6min

    Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy (sciereczką lub folią spożywcą) i odstawiamy na 30min.

    Po tym czasie zwilżoną wodą dłonią spłaszczamy ciasto w misce i zbierając je od spodu, przekładamy trzymaną w dłoni część ciasta na przeciwległy koniec miski. Czynność powtarzamy trzykrotnie, obracając miskę.
    Odgazowane i złożone w ten sposób ciasto odkładamy na kolejne 30min. Czynności wymienione wyżej powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

    Po trzykrotnym składaniu ciasta formujemy bochenek. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie spłaszczamy i, zakładając brzegi ciasta do środka, formujemy okrągły lub podłużny bochenek.
    Uformowany bochenek układamy łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu i pozostawiamy na ok. 15 min, następnie przekładamy do koszyka rozrostowego łączeniem ku górze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

    Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C z blachą umieszczoną na najniższym poziomie piekarnika. Ostrożnie wysuwamy blachę piekarnika i, odwracając koszyk, przekładamy na nią wyrośnięty bochenek. Szybko nacinamy ciasto ostrym nożem i zamykamy drzwiczki. Pieczemy 15 min w 220°C, następnie obniżamy temp. do 200°C i pieczemy kolejne 30-35 min. Upieczony chleb przekładamy na kratkę do studzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Zakwas można karmić mąką pszenną lub żytnią w zależności od potrzeb, bez konieczności równoległego prowadzenia dwóch różnych zakwasów. Jeśli chcemy upiec bochenek tylko na pszennej mące, to nie ma żadnego problemu, żeby do zakwasu sypnąć mąki pszennej, a później przy kolejnym pieczeniu wrócić np. do żytniej i upiec żytni razowiec.

Jeżeli nie mamy koszyka rozrostowego, możemy użyć durszlaka wyłożonego lekko oprószoną mąką ściereczką kuchenną albo pominąć etap formowania i przełożyć ciasto chlebowe do keksówek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy