3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb gryczany bezglutenowy, bez mąki, bez cukru, bez drożdzy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

CIasto

  • 2-3 łyżeczki soli
  • 500 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 0,7 litry wody
5

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy na sitku, przesypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody, mieszamy.

    Odstawić na minimum 8 godz. w ciepłe miejsce, najlepiej na noc. 

    Rano przemieszaj kaszę i uzupełnij wodę jeżeli jest taka potrzeba. 

    Ponownie zostaw na cały dzień. Wieczorem przełożyć do kielicha dodać sól i zmiksować 10-15s/obr 7.

    Przełożyć do keksówki, wstawić do pieranika na całą noc (ja zostawiam włączone światło). Chleb powinien się wybrzuszyć i lekko popękać. Ja rano włączam grzanie góra i dół i 40 stopni i zostawiam na godzinę. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 50-55 minut. 

    Wyjść z foremki i studzić na kratce. 

    Przepis zaczerpnięty z bloga: //www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekę ten chleb od ponad roku - jest doskonały,...

    Zgłoszony przez agakucha na grudnia 15, 2017 at 10:19.

    Piekę ten chleb od ponad roku - jest doskonały, w szczególności tostowany tmrc_emoticons.-) tylko połowę porcji soli należy dodać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny nie wyroacutes jak na zdjciu ale to...

    Zgłoszony przez AniaAnd na maja 31, 2017 at 12:31.

    Bardzo smaczny, nie wyrósł jak na zdjęciu ale to moj pierwszy raz, następnym razem bedzie lepiej. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie ten przepis na"chleb dla cierpliwych"...

    Zgłoszony przez AniaP01 na stycznia 23, 2017 at 20:33.

    Dla mnie ten przepis na"chleb dla cierpliwych" jest idealny - proporcje są przygotowane na keksówkę o dł 20 cm - super propozycja dla osób na diecie bezglutenowej . Piekę go często i rodzina jest zadowolona Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuję! Dzięki za przepis!

    Zgłoszony przez Protisagi na lipca 8, 2016 at 21:36.

    Wypróbuję! Dzięki za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeju przepraszam, tak było w

    Zgłoszony przez Pyza_76 na kwietnia 14, 2016 at 14:14.

    Jeju przepraszam, tak było w przecpisie na blogu i ja bezmyślnie przepisałam. Sama daję 1 łyżeczkę. Raz dałam tyle co w przepisie i był słony, że szok. 

    Przepraszam raz jeszcze i dziękuje za zwrócenie uwagi - błąd poprawiłam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wg przepisu ale oso

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na kwietnia 13, 2016 at 23:32.

    Zrobiłam wg przepisu ale oso biście uważam, że 2-3 łyżeczki soli to stanowczo za dużo. Następnym razem dodam tylko jedną.

     

    Dziękuję  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nigdy nie dolewam wody.

    Zgłoszony przez Pyza_76 na lutego 26, 2016 at 08:52.

    Ja nigdy nie dolewam wody. Woda nie może wystawać nad kaszę. konsystencja po zblendowaniu ma być taka jak gęsta śmietana. Piekę w szklanej keksówce - nie za dużej. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko jak w

    Zgłoszony przez mymagdalia na lutego 26, 2016 at 08:45.

    Zrobiłam wszystko jak w przepsie i nie wyrósł tak ładnie tmrc_emoticons.( Może za dużo wody dolałam przy uzupełnianiu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze