3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb gryczano-orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Chleb

  • masło do posmarowania formy do pieczenia
  • 15 g żurawiny suszonej
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 350 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 40 g octu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 70 g siemienia lnianego
  • 40 g maku
  • 40 g nasion dyni
  • 350 g ziaren orkiszu
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia wsypać pozostału orkisz i kaszę gryczaną, zemleć 45 sek/obroty 10. Przełożyć do wcześniej zmienolego orkiszu

  3. Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże, i miód, wymieszać 5 sek/obroty 3

  4. Dodać rozdrobniony orkisz, grykę, sól, ocet, wszystkie ziarna, żurawinę i mak, wyrobić 4 minuty/Closed lid/Dough mode.

  5. Formę do pieczenia (30 x 12 x 10) wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przyktyć ściereczką.

  6. Na 15 minut przed końcem wyrośnięcia ciasta nagrzać piekarnik do 220 stopni.

  7. Piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można dodać inne ziarna np. sezam


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz