3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Fittness


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 300 g ziaren orkiszu
  • 150 g ziaren żyta
  • 150 g ziarn pszenicy
  • 200 g marchwi, pokrojonej na 3 cm kawałki 40
  • 40 g drożdży
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 500 g maślanki
  • 2 łyżki Białego octu balsamicznego
  • 50 g wody
  • 100 g ziaren slonecznika
  • 50 g siemienia lnianego, ( wcześniej zmielonego )
  • trochę płatków owsianych
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Chleb Fittness
  1. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać płatkami owsianymi.

    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, góra i dół.

    Ziarno orkiszu włożyć do naczynia, zmielić 1min/obroty10. Opróżnić naczynie. Powtórzyć to samo razem z pszenicą i żytem, dołożyć do orkiszu.

    Marchewkę włożyć do naczynia, zmielić , 4sekundy/ obroty5. Dodać maślankę i drożdże, podgrzewać 3 min/ 37 stopni/ obroty2.

    Dodać resztę składników ( oprócz płatków owsianych ) i wyrabiać 4 min/ interwał, pomagając sobie w razie potrzeby kopystką.

    Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Delikatnie posmarować wodą i posypać resztą płatków owsianych.

    Chleb bez wyrastania włożyć do piekarnika, piec pierwsze 30 min w temperaturze 220 stopni, potem zmniejszyć do 180 stopni i piec dalsze 20-30 min w zależności od piekarnika.

    Po upieczeniu wyjąć z pieca i po pięciu minutach wyjąc z foremki, wystudzić na kratce.

    Kroic całkowicie wystudzony 😊
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W razie gdy nie mamy ziaren, możemy użyć odpowiednich rodzajów mąk pełnoziarnistych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz