3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki z kiełków pszenicy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Roztwór do smarowania:

  • 1 jajko kurze rozbite z łyżką ciepłej wody

CIASTO:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 2,5 miarki thermomix letniej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 270 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g ziaren słonecznika, (najlepsze takie podgrzane na patelni aby uwolnić z nich więcej aromatu)
  • 200 g wykiełkowanej pszenicy
5

Przygotowanie

    Kiełki pszenicy:
  1. Nie ma nic prostszego jak przygotować je samodzielnie.


    ok. 200g ziaren pszenicy płuczemy dokładnie i moczymy przez noc w wodzie. (tak jak moczy się fasolę na grochówkę)


    Następnie umieszczamy ją w lnianym worku. Moczymy worek wodą 2-3 razy dziennie. Worek zawieszamy w miejscu gdzie nie będzie nam przeszkadzał (suszarka, nad zlewem). Po 2-3 dniach otrzymujemy piękne kiełki pszenicy.


    Można też wykiełkować pszenicę w kiełkownicy lub innymi sposobami ... sprawdziłem jednak w praktyce, że w worku lnianym jest najprościej.


    Teoretycznie można też użyć samych ziaren pszenicy do tego przepisu, ale jak wiadomo wykiełkowane ziarenka nie tylko pszenicy posiadają dziesiątki razy więcej wartości odżywczych od postaci wysuszonych nasion.


    Więcej informacji o kiełkowaniu pszenicy i jej wartościach:
    //www.kielkismaku.pl/?t=id_news&id_news=32

  2. Przygotowanie ciasta:
  3. Kiełki pszenicy umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z 2,5 MT letniej wody. (miksujemy na papkę - obroty 7 czas ok. 30 sek.)


    Dodajemy pozostałe składniki ciasta w kolejności jak podana w przepisie. Wyrabiamy ciasto (pozycja Interwał Interwał czas ok. 2 min.) Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło podsypujemy je lekko mąką pszenną.


     

  4. Wyjmujemy z naczynia i dzielimy na 12 równych części. Tak aby zaraz z nich uformować 12 bułeczek. Przy formowaniu można pomagać sobie podsypując delikatnie mąką - ciasto może mieć lekką kleistą konsystencję zwłaszcza w środku, bo na zewnątrz bardzo szybko wysycha.

  5. Uformowane bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. (ja używam falistej z otworami, ale na zwykłej też upieką się doskonale).


    Bułeczki smarujemy roztworem jajka rozbitego z wodą. Możemy też dowolnie posypać je dodatkowo makiem czy sezamem. Przez środek wykonujemy bardzo ostrym nożem lekkie nacięcie aby bułeczki mogły swobodnie się rozrastać.


     

  6. Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Pozostawiamy je tam na około 30 min. Jeżeli widać, że ładnie wyrosły można czas skrócić.
    Po czasie wyrastania pora na wypiekanie. Podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i wypiekamy aż się zarumienią (czas około 20-25 min).

  7. Upieczonym bułeczkom pozwalamy odpocząć na kratce.


    Nie ukrywam, że znam takie osoby, które nie pozwalają im odpocząć - zjadają je na ciepło Uśmiech

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2077:]]Coś smacznego i wartościowego!
Doskonale komponują się z przeróżnymi pastami. Za dekorację mogą posłużyć też kiełki innych roślin (rzodkiewka, lucerna, brokuł, rukola, cebula, szpinak, burak czerwony itp. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi mega bombę witaminową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak, ziarno orkiszu również

    Zgłoszony przez SAM na marca 18, 2015 at 15:46.

    Tak, ziarno orkiszu również doskonale kiełkuje.Jest lepsze dla osób uczulonych na pszenicę (gluten).Orkisz droższy od pszenicy ale dla alergików doskonały.

    Więcej o kiełkowaniu orkiszu:http://www.kielkismaku.pl/?m=menu&q=0&t=id_news&id_news=65&key=kielki-orkiszu

    W przepisie można śmiało zamienić kiełki pszenicy z orkiszem.Aby jednak miało to być dla uczulonych na gluten trzeba również zmienić przepis (występuje w nim mąka)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można zamiast pszenicy

    Zgłoszony przez Angelica na stycznia 6, 2015 at 09:41.

    Czy można zamiast pszenicy wykorzystać ziarno orkiszu? Czy tak samo dobrze kiełkuje? Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypieki w/g przepisów SAM-a

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 3, 2014 at 09:33.

    Wypieki w/g przepisów SAM-a zawsze się udają i są świetne. Muszę tylko wreszcie wysilić się na te kiełki. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suchych ziaren pszenicy ok.

    Zgłoszony przez SAM na czerwca 2, 2014 at 17:14.

    Suchych ziaren pszenicy tmrc_emoticons.) ok. 200g

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis.

    Zgłoszony przez pariscope na czerwca 2, 2014 at 17:05.

    Ciekawy przepis. Wykorzystanie skiełkowanej pszenicy w pieczywie chodziło mi po głowie od dawna, ale w sumie nigdy nie zrealizowałam pomysłu. Tym razem mam ochotę wypróbować ten pomysł. Mam jednak pytanie: Czy 200 g pszenicy to waga suchych nasion, czy już skiełkowanych?

    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Marta

    Mój blog kulinarny (nieuwzględniający Closed lid), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione, wyszły całkiem

    Zgłoszony przez DotkaEłk na marca 23, 2014 at 17:45.

    Zrobione, wyszły całkiem smaczne  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania.

    Zgłoszony przez magi1 na marca 22, 2014 at 19:33.

    Dodaje do wypróbowania. Napewno są pyszne jak wszystkie Twoje bułeczki pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają apetycznie i

    Zgłoszony przez DotkaEłk na marca 19, 2014 at 19:50.

    Wyglądają apetycznie i zdrowo  tmrc_emoticons.) w weekend planuję zrobić chyba, że pszenica mi nie wykiełkuje. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznie wyglądają te bułeczki

    Zgłoszony przez mach na marca 16, 2014 at 15:02.

    Pysznie wyglądają te bułeczki tmrc_emoticons.) . Mam ochotę je upiec.

    Kiełki pszenicy można kupić w sklepie Społem. Ja je mam , ale niestety przeterminowane a termin był do 2011r. Zapominałam o nich i tak się uchowały tmrc_emoticons.) . Kupię nowe Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe informacje o

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na marca 12, 2014 at 20:30.

    Ciekawe informacje o kiełkach.Bułeczki też zachęcają do wypieku.pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze