Tu jesteś:
4
Składniki
7 porcja/porcje/porcji
Na rozczyn
- 125 g mąki pszennej
- 125 g wody
- 2 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Ciasto właściwe
- 225 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 190 g wody
- 1 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki oleju / oliwy z oliwek
Dodatkowo
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania
- sezam do posypania
-
6
1h 55min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
-
9
5
Przygotowanie
-
Do naczynia miksującego wrzucić mąkę, wodę, drożdże i cukier (opcjonalnie) na rozczyn. Podgrzewać 4 min/37*C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe. Wyrabiać 3 min/.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 7 części. Z każdej uformować okrągłe bułki, ułożyć na blaszce, lekko spłaszczyć. Następnie za pomocą kopystki na każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem.
Piec 20-30 minut.
Smacznego!
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Brak
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, a z samej mąki kukurydzianej jest szansa...
Witam, a z samej mąki kukurydzianej jest szansa aby powstały bułki, pytam , ponieważ szukam beglutenowych przepisów.