![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6h05832v-44010-213695-cfcd2-rqlm57l5/49910a40-c46d-4371-bf8c-2fad5a805d09/main/bagietki-tradycyjne.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6h05832v-44010-213695-cfcd2-rqlm57l5/70a49b1c-7264-4735-8fbb-b1fc6b607bca/main/bagietki-tradycyjne.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6h05832v-44010-213695-cfcd2-rqlm57l5/496a02ad-51be-4d8c-b261-81ee0d172fe9/main/bagietki-tradycyjne.jpg)
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 150 g pszenicy
- 300 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 2 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać wcześniej zmieloną pszenicę, mąkę i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Z ciasta uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin).
- Następnego dnia ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt walców(o długości 30 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Umieścić na najniższym poziomie pustą blachę do pieczenia.
- Bagietki zwilżyć wodą i oprószyć odrobiną mąki. Przy pomocy ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć bagietki do piekarnika, ostrożnie wlać filiżankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 - 25 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
REBEL_KA: hej, ja tak zrobiłam i wyszło super. Dodaje tylko więcej soli niż jest w przepisie tj. 1 pełną łyżeczkę 😀. Bagietki wychodzą super 😀
Przepyszne bagietki, trochę czasochłonne ale warte tego czekania, wszystkie zniknęły i muszę od nowa robić, rodzina zachwycona
Czy mogę w jakis sposów pominać/zastąpić pszenicę?
wspaniały przepis
Super bagietki. Polecam
bagietki palce lizać
)
jeden z tych przepisów, który jest wykrozystywany non stop można by powiedzieć![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Smaczne i chrupiące
Fantastyczne! Przepis jest czasochłonny, ale smak z pewnością rekompensuje wszystko. Przepyszne! Dawno nie jadłam lepszych!
do wypróbowania
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?