3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bagietki tradycyjne


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 kawałek/kawałki/kawałków

Bagietki tradycyjne

  • 150 g pszenicy
  • 300 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 g soli
  • 6
    10h 40min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie 25min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
    3. Dodać wcześniej zmieloną pszenicę, mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode . Z ciasta uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin).
    4. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt walców(o długości 30 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Umieścić na najniższym poziomie pustą blachę do pieczenia.
    5. Bagietki zwilżyć wodą i oprószyć odrobiną mąki. Przy pomocy ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć bagietki do piekarnika, ostrożnie wlać filiżankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 - 25 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super bagietki. Polecam

    Zgłoszony przez pawbry na sierpnia 28, 2016 at 08:44.

    Super bagietki. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bagietki palce lizać:))

    Zgłoszony przez ola12315 na lipca 12, 2016 at 21:39.

    bagietki palce lizaćtmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jeden z tych przepisów, który

    Zgłoszony przez gosiuniat na marca 4, 2016 at 10:52.

    jeden z tych przepisów, który jest wykrozystywany non stop można by powiedzieć tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne i chrupiące

    Zgłoszony przez ola12315 na stycznia 17, 2016 at 22:18.

    Smaczne i chrupiące

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne! Przepis jest

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 20:59.

    Fantastyczne! Przepis jest czasochłonny, ale smak z pewnością rekompensuje wszystko. Przepyszne! Dawno nie jadłam lepszych!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do wypróbowania

    Zgłoszony przez mikulina na czerwca 17, 2015 at 11:36.

    do wypróbowania

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wstawiłam ciasto do

    Zgłoszony przez ulafarion na czerwca 16, 2015 at 19:46.

    Właśnie wstawiłam ciasto do lodówki, jutro się okaże czy smaczne.  Cooking 7  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!Świetny przepis!

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 21:45.

    Rewelacja!Świetny przepis! Faktycznie czasochłonne, ale robiłam też w wersji ekspresowej, zamiast świeżych drożdży wsypałam paczkę suszonych i ciasto odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a potem uformowałam bagietki i ponownie zostawiłam na godzinę. Zamiast mąki pszennej dodałam chlebową. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • napewno upiekę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 10:20.

    napewno upiekę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne, ale bardzo

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 21, 2014 at 18:12.

    Rewelacyjne, ale bardzo czasochłonne. Jednak smak rekompensuje wszystkotmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze