Tu jesteś:
4
Składniki
4 kawałek/kawałki/kawałków
- 150 g pszenicy
- 300 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 2 g soli
-
6
35min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać wcześniej zmieloną pszenicę, mąkę i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Z ciasta uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin).
- Następnego dnia ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt walców(o długości 30 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Umieścić na najniższym poziomie pustą blachę do pieczenia.
- Bagietki zwilżyć wodą i oprószyć odrobiną mąki. Przy pomocy ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć bagietki do piekarnika, ostrożnie wlać filiżankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 - 25 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzREBEL_KA: hej, ja tak zrobiłam i wyszło super....
REBEL_KA: hej, ja tak zrobiłam i wyszło super. Dodaje tylko więcej soli niż jest w przepisie tj. 1 pełną łyżeczkę 😀. Bagietki wychodzą super 😀
Przepyszne bagietki, trochę czasochłonne ale...
Przepyszne bagietki, trochę czasochłonne ale warte tego czekania, wszystkie zniknęły i muszę od nowa robić, rodzina zachwycona
Czy mogę w jakis sposów pominać/zastąpić...
Czy mogę w jakis sposów pominać/zastąpić pszenicę?
wspaniały przepis
wspaniały przepis
Super bagietki. Polecam
Super bagietki. Polecam
bagietki palce lizać:))
bagietki palce lizać
)
jeden z tych przepisów, który
jeden z tych przepisów, który jest wykrozystywany non stop można by powiedzieć
Smaczne i chrupiące
Smaczne i chrupiące
Fantastyczne! Przepis jest
Fantastyczne! Przepis jest czasochłonny, ale smak z pewnością rekompensuje wszystko. Przepyszne! Dawno nie jadłam lepszych!
do wypróbowania
do wypróbowania
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Właśnie wstawiłam ciasto do
Właśnie wstawiłam ciasto do lodówki, jutro się okaże czy smaczne.

Rewelacja!Świetny przepis!
Rewelacja!Świetny przepis! Faktycznie czasochłonne, ale robiłam też w wersji ekspresowej, zamiast świeżych drożdży wsypałam paczkę suszonych i ciasto odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a potem uformowałam bagietki i ponownie zostawiłam na godzinę. Zamiast mąki pszennej dodałam chlebową.
napewno upiekę
napewno upiekę
Rewelacyjne, ale bardzo
Rewelacyjne, ale bardzo czasochłonne. Jednak smak rekompensuje wszystko
Meg