Składniki
16 porcja/porcje/porcji
TAPENADA
- 120 g oliwek zielonych bez pestek
- 60 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych
- 60 g Migdałów
- 1 ząbek czosku
- 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- kilka listków bazylii
- 250 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 g wody ciepłej
- 40 g oliwy lub oleju
- 40 g drożdży świeżych
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania z
-
6
1h 20min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrobić 2 min/obr.
"Ciasto" .
Uformowac dwie bagietki, ponacinać ukosnie kopystką, posmarować roztrzepanym jajkiem, ulożyć w foremce.
Wstawić do zimnego piekarnika, piec 30 min temp. 200st.- 10 minut termoobieg, potem zmienić na góra-dół.
TAPENADA
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i zmiksować 20 sek/obr.8, Sprawdzić stopień rozdrobnienia i ewentualnie jeszcze przedłużyć czas miksowania - w/g gustu.
Zgarnąć zawartość na dno naczynia, założyć motylek i jeszcze miksować 10sek/obr.4
Konsystencja tapenady nie jest jednolita, wyraźnie są widoczne poszczególne składniki. Nie jest to gładka pasta.
SMACZNEGO
CIASTA BAGIETKI
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Tapenada jest na wzór przepisu ze "smakoterapii". Świetny dodatek nie tylko do bagietki, ale np. do słonych krakersów jako przekąska przy oglądaniu mundialowych meczów i nie tylko.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBagietki w smaku rewelacyjne Jednak moim zdaniem...
Bagietki w smaku rewelacyjne! Jednak moim zdaniem podany czas pieczenia jest za długi. Bagietki wyszły twarde, jakby miały skorupę a nie chrupiącą skórkę. Następnym razem skracam czas pieczenia.
Wykorzystałam do bagietek
Wykorzystałam do bagietek mąkę pszenną 650 i też wyszły smaczne
Fajnie, że robi się je tak błyskawicznie
Moment i są na stole
Pozdrawiam 
Dodalam ziarna słonecznika,
Dodalam ziarna słonecznika, pestki dyni i czarnuszkę - pychotka !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Gabrysiu... bagietki pyszne.
Gabrysiu... bagietki pyszne. Piekłam już wielkrotnie i zawsze znikają szybciutko ;o)
;o)
Gabrysiu, robisz cuda
Gabrysiu, robisz cuda
kolejny Twój przepis dodałam do wypróbowania 
Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką tego cuda
Wobec czego, będę do Ciebie zaglądała częściej 
Pozdr.
Do wypròbowania, Gabrysiu
Do wypròbowania, Gabrysiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

No tak Gabrysiu ja rzadko
No tak Gabrysiu ja rzadko wstawiam ciasto nie wyrośnięte ,dlatego na pewno go wykorzystam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, one niewiele różnią
Haniu, one niewiele różnią się od Twoich. Uproszczony (skrócony) jest czas wykonania. Tę metodę stosujemy na prezentacjach. Zauważ, że wykorzystałam polecone przez Ciebie foremki. Bagietki to tez odmiana bułeczek, inny tylko kształt.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabi spróbuję Twojej bagietki
Gabi spróbuję Twojej bagietki
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, robię bardzo podobne
Witam, robię bardzo podobne bułeczki, tylko w formie tradycyjnych bułek. Różnią się nieco ilością wody, drożdży i oleju i ja do moich dodaję jeszcze słonecznik. Za sprawą mąki żytniej są bardzo wilgotne, więc te bagietki Twoje pewno też
Meg