 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                35min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Tajska zupa curry z dyni piżmowej
- 800 gramów dynia piżmowa, obrana ze skórki, pokrojona w niewielkie kostki (1x1cm), ok. 3 szklanki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju kokosowego/oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczki mielonego kuminy
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 płatów chilii, tym skladnikiem regulujemy sopień ostrości zupy
- 1 łyżek soku z limonki
- 1 czubate łyżki koncentratu bulionu drobiowego
- 700 gramów wody
- 1/2 puszki mleka kokosowego, 200ml
- 50 gramów pestek dyni prażonych
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Cebulę i czosnek wrzucić do naczynia i rozdrobnić 5s/obr.5
 2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr. 2
 3. Dodać pastę curry, kolendrę, kumin, sół, pieprz i płatki chilli i dusić kolejną minutę
 4. Dodać dynię, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować 20min/100°C/ "Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne"
 5. Pod koniec gotowania (2 min. do końca) dodać mleko kokosowe i sok z limonki
 6. Zmiksować 1min/ obr. 1-8
 7. Można udekorować mlekiem kokosowym i prażnymi pestkami dyni
 SMACZNEGO!!!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Dobra, choć bez rewelacji. Po dodaniu odrobiny cukru trzcinowego i sosu rybnego było dużo lepiej.
Bardzo ciekawy przepis Na pewno wypróbuję
 Na pewno wypróbuję