thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 11/05/22

Składniki

  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1500 g wody
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, sezamowgo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
    4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.
    5. Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hummus

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 24, 2020 at 08:08

    Hummus przepyszny. Robiłam z ciecierzycy ze słoika, dałam mniej wywaru i mniej soku z cytryny, wg upodobań 😁olej z pestek winogron. Smak mega, naprawdę polecam i dziękuję.

  • maja 4, 2019 at 06:37

    Witam,
    Mam pytanie czy ktoś próbował robić ten przepis z ciecierzycy w puszce ? Jeśli można to ile wtedy wlać wody ? Chodzi mi o to, że czasem na szybko nie mam kiedy moczyć ciecierzycy i zastanwiam się czy będzie to samo. Będę wdzięczna za poradę.

  • stycznia 6, 2019 at 13:09

    Millka:50 g to jedna dorodna cytryna tylko dobrze wyciśnięta tmrc_emoticons.) Ja wyciskałam maszynką

  • grudnia 7, 2018 at 21:49

    Jasmina88:Zgadzam się, u mnie było podobniej. Ja wmówiłam sobie że będzie bardziej fit jak dodam więcej wywaru Lol po dodaniu hummus zrobił się bardziej kremowy

  • grudnia 7, 2018 at 21:48

    Bardzo dobry przepis! Robiłam już dwa razy, przy drugim razie dodałam nieco więcej wywaru, hummus był wtedy bardziej kremowy. Za pierwszym razem dodałam więcej czosnku i suszone pomidory a za drugim kilka papryczek chilli. Obie wersje wyborne!

  • listopada 12, 2018 at 10:26

    Mi wyszedł dość suchawy. Dałam więcej oleju.

  • września 30, 2017 at 18:04

    Rewelacja, zrobiony - jest super..
    Na koniec zwiększyłem obroty i trochę dłużej mieliłem na końcu.
    Nie miałem oleju sezamowego dodałem więcej oliwy.
    Wyszło super, lepszy od kupnych - Polecam

  • sierpnia 2, 2017 at 10:11

    daro896: może trzeba po swojemu doprawić? Zobacz jaki jest skład na tym, który Ci odpowiada smakowo.

  • czerwca 1, 2017 at 18:05

    extra przepis , konicznie trzeba sprawdzić

  • marca 22, 2017 at 14:06
    5.0

    Bardzo dobry przepis. Cała rodzina pałaszowała ze smakiem
    Wyszedł tylko za suchy. Następnym razem dodam więcej wywaru.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: