 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     16 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 08/06/12
                    Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g smalcu
- 2 łyżeczki soli
- 250 g wody, gorącej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
- Dodać gorącą wodę, wymieszać 10 s/obr. 7, następnie wyrobić 1 min/  "Blokada naczynia miksującego"  / "Blokada naczynia miksującego"  / "Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i postawić na 15-60 minut. "Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i postawić na 15-60 minut.
- Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm). Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pychotka, tylko zamiast smalcu dałam olej
justyna071190:
A powinno? To są placki....
Tortille przednie . Godne polecenia. Na pewno jeszcze zagoszczą na naszym stole 
            
Urosło wam ciasto ?
Bardzo fajne ciasto. Dziękuję za przepis i za wcześniejsze komentarze - zamiast smalcu dałam olej.
Raz robiłam ze smalcem i raz zamiast smalcu dodałam olej. Ze smalcem są dobre, z olejem mega dobre 
            
Bardzo dobry przepis, polecam !!! wszystko wyszło idealnie
Bardzo dobra polecam 
            
Bardzo dobre ! Polecam.
Smaczne i zdrowe, elastyczne