 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     16 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 24/10/17
                            
                zmieniono dnia: 26/10/17
                    Składniki
Ciasto czekoladowe z buraczkami
- 3 jajka
- 300 g cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 laska wanilii, lub cukier waniliowy
- 200 g mąki pszennej
- 30 g ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki SODY
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g oleju
- 300 g Ugotowanych burakow
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozdrobnić ugotowane buraki kilka sek - obr 5 - przełożyć do miski.
 W suchym naczyniu utrzeć jajka z cukrem (motylek obr 4 , 3-4 min)
 w tym czasie rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki mleka).
 Wyjąć motylek i dodać resztę składników - bez buraczków. Wymieszać ok. 30 sek obr 4-5
 Na koniec dodać buraczki i wymieszać też ok. 30 sek obr 5
 Pieczemy w blaszce 25 cm 1 godz. 185 st C
Proponujemy wykorzystać 300 gr ugotowanych buraków z barszczu.
Porady
Przepis zrobiony z buraków, które zostały wykorzystane do barszczu zabielanego. 
Z buraków został wybrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki mogą być też ugotowane specjalnie, bądź pieczone.
                        Z buraków został wybrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki mogą być też ugotowane specjalnie, bądź pieczone.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Jestem zachwycona tym ciastem! Buraczków w ogóle nie czuć, dzieciom smakowało bardzo Zastanawiało mnie tylko czy tę rozpuszczoną czekoladę daje się do ciasta czy do polania, więc zrobiłam i tak i tak
 Zastanawiało mnie tylko czy tę rozpuszczoną czekoladę daje się do ciasta czy do polania, więc zrobiłam i tak i tak  oba warianty dobre, ze wskazaniem na dodanie czekolady do ciasta
 oba warianty dobre, ze wskazaniem na dodanie czekolady do ciasta  ))
))
            
Ciasto przepyszne, świetny sposób na 'przemycenie' warzyw do diety niejadków 
            
Dobre wykorzystanie warzyw do słodkich wypieków polecam!
 polecam!