thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Roztwór do smarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką ciepłej wody
  • 2 łyżki sezamu, (można zastosować też mak)

CIASTO:

  • 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
  • 570 g mąki pszennej typ 500-650
  • 10 g soli
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, (równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy)
  • 30 g ziarna słonecznika, (najlepsze takie aromatyczne podgrzane na patelni)
  • 1 miarka thermomix wody, (w temp. pokojowej)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 miarki thermomix mleka, (w temp. pokojowej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Formowanie obwarzanków:
  1. Dalej z ciasta formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych części. Z każdej z części formujemy rulon o długości około 40-50cm. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  2. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  3. Obgotowanie obwarzanków:
  4. Przystępujemy do obgotowania.


    Sprawdź przed wrzuceniem do wrzątku czy końce są dobrze sklejone - bo może się rozkleić podczas obgotowywania.


    Wrzucamy je po jednym na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej ze stron po 30-60 sek. Obgotowany odkładamy na przygotowaną blachę (na blaszce powinno się zmieścić 12 szt.)


     

  5. Wypiekanie obwarzanków:
  6. Na koniec smarujemy dokładnie przy pomocy pędzelka silikonowego powierzchnię obwarzanków. I tutaj są dwie szkoły:
    1) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem


    lub


    2) Sezam lub mak mieszamy z roztworem jajka i wody. Takim gotowym roztworem smarujemy obwarzanki


    Ten drugi sposób mocniej trzyma sezam i mak - nie będzie się tak obsypywał po upieczeniu.


     

  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 min - aż się zarumienią.

  8. Smacznego! Uśmiech

  9. Przygotowanie ciasta:
  10. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym (w kolejności jak podano w przepisie) (Obroty 6, czas 20 sek.) dalej (obroty Interwał Interwał, czas ok. 3 min) - wyrabiamy ciasto.


    Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski pod przykryciem w ciepłym miejscu - pozostawiamy na 15 minut / drożdże zaczną pracować.


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Obwarzanki "wałeckie"

Wydrukuj:

Komentarze