 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    Czas przygotowania
                                12h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                12h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     0 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 31
opublikowany: 04/11/13
                            
                zmieniono dnia: 04/11/13
                    Składniki
- 85 g wody
- 85 g mąki pszennej
- 35 g zakwasu żytniego
ciasto chlebowe
- 450 g mąki pszennej 550 g
- 30 g mąki pszennej razowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 200 g zaczynu j.w.
- 320 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu 
- Składniki zaczynu mieszamy 10 – 15sekund obr..3-4 , przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
 
- 2. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodą dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy 10 minut interwał , powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe. 
- Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.
 
- Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
 
- Wkładamy do koszyka- form wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturą. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.
 
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachą. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.
 
zakwas 35 g zakwasu 85 gramów mąki pszennej 85 gramów wody
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze