 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 55min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     784 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 20/02/22
                            
                zmieniono dnia: 25/02/22
                    Składniki
Ciasto
- 300 gramów mąki żytniej, typ 2000
- 150 gramów mąki pszennej, typ 750
- 8 gramów suchych drożdży
- 20 gramów Zakwasu, suchego
- 15 gramów soli
- 300 gramów wody, ciepłej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć mąkę pszenną i żytnią, ciepłą wodę ok. 35st. C, drożdże, zakwas i sól. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć mąkę pszenną i żytnią, ciepłą wodę ok. 35st. C, drożdże, zakwas i sól.
- Wyrobić ciasto  "Ciasto" 4 min. "Ciasto" 4 min.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
- Następnie ponownie wyrobić ciasto  "Ciasto" 1 min. "Ciasto" 1 min.
- Przełożyć ciasto do formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40-60 min. w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do 220st. C. i piec chleb 15 min., a potem obniżyć temperaturę do 190 st. C i piec jeszcze przez 25 min.
Przygotowanie ciasta
Porady
Do wyrastania ciasto można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 35st. C.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze