Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 55min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     7 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Na rozczyn
- 125 g mąki pszennej
 - 125 g wody
 - 2 g świeżych drożdży
 - 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
 
Ciasto właściwe
- 225 g mąki pszennej
 - 150 g mąki kukurydzianej
 - 190 g wody
 - 1 łyżeczki soli
 - 8 g świeżych drożdży
 - 1,5 łyżki oleju / oliwy z oliwek
 
Dodatkowo
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania
 - sezam do posypania
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucić mąkę, wodę, drożdże i cukier (opcjonalnie) na rozczyn. Podgrzewać 4 min/37*C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe. Wyrabiać 3 min/
"Ciasto" .
Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 7 części. Z każdej uformować okrągłe bułki, ułożyć na blaszce, lekko spłaszczyć. Następnie za pomocą kopystki na każdej bułce wykonać podłużne wgłębienie. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem.
Piec 20-30 minut.
Smacznego!
 
Porady
Brak
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bułki smaczne.
Witam, a z samej mąki kukurydzianej jest szansa aby powstały bułki, pytam , ponieważ szukam beglutenowych przepisów.