Składniki
4 porcja/porcje/porcji
ZUPA
- 2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, (opcjonalnie)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy, (ja dałam małą puszkę)
- 400 g passaty pomidorowej, albo sosu pomidorowego w kartoniku
- 1 kostka rosołowa
- 1000 g wody
- 2 papryki, czerwona i żółta
- 250 g chudego mięsa mielonego wołowego
- 10 g oliwy z oliwek lub oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki chili mielonego
- sól, pieprz do smaku
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 sek/6 obr.
2. zgarniamy kopystką składniki na dno naczynia. Jeśli rozdrobnienie jest niewystarczające, czynność powtarzamy.
3. wlewamy do
"Blokada naczynia miksującego" 10g oliwy i dusimy składniki 5 min/1 obr/90 st.
4. dodajemy mięso mielone, lekko rozdrobnione palcami, oregano, mieloną paprykę, chili i dusimy 5 min/1 obr/90 st.
5. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Można posiekać ją w Thermomixie na samym początku, wyjąć z naczynia i teraz dodać.
6. wlewamy 1000 g wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 min/90 st/
"Obroty wsteczne" 1,5 obr.
7. po ok. 10 min. gotowania dodajemy passatę pomidorową albo sos pomidorowy oraz kukurydzę i gotujemy dalej.
Jeśli wydaje nam się, ze zupa jest mało "pomidorowa" możemy dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
8. ok. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną na sitku czerwoną fasolę.
9. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pieprz trzeba uważać, bo dodaliśmy już chili
10. nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem albo cheddarem i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Oczywiście mozemy dodać mniej chili, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmaczna, ale: zdecydowanie mniej wody, więcej...
Smaczna, ale: zdecydowanie mniej wody, więcej przypraw, mocniej rozdrobione mięso, dłuższe gotowanie.
Przepyszna zupa,gorąco polecam
Przepyszna zupa,gorąco polecam
Pyszna, sycąca zupka.
Pyszna, sycąca zupka.
Zupa faktycznie bardzo wodnista, następnym razem...
Zupa faktycznie bardzo wodnista, następnym razem dużo mniej wody. Ale w smaku fajna zupka. Pozdrawiam
Bardzo dobra,ale faktycznie za dużo wody,poza tym...
Bardzo dobra,ale faktycznie za dużo wody,poza tym super rozgrzewająca
zupa pyszna ja dodaję ziemniaki mi tak smakuje...
zupa pyszna ja dodaję ziemniaki mi tak smakuje bardziej
na taką ilość składników daję
na taką ilość składników daję 400g mięsa; można dodać jedną papryczkę jalapeno
pyszna, sycąca zupa, polecana podczas diety odchudzającej
Bardzo dobra zupa☺. Ciekawy
Bardzo dobra zupa☺. Ciekawy smak. Bardzo sycaca. Trzeba dodać trochę mniej wody
Bardzo dobra i syscąca zupka
Bardzo dobra i syscąca zupka
Zupa dobra. Polecam.
Zupa dobra. Polecam. Zastosowałem się do zmian Aleksandry
Oczywiście każdy doprawia wg własnych potrzeb! Jeden woli na ostro drugi nie!
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z przepisu
Ja polecam troszkę mniej
Ja polecam troszkę mniej wody
i z pewnością więcej przypraw
i pycha!
Oczywiście, co kto lubi
Oczywiście, co kto lubi
Zupa wymaga dopracowania
Zupa wymaga dopracowania
Trzeba wlać ok 0,7L wody zamiast 1L, zupę trzeba gotować przez conajmniej 15 minut na 100*C i na mieszaniu wstecznym. Można zagęścić jeżeli ktoś woli gęsttszą zupę, a napewno doprawić bardziej niż w przepisie. Po zmianach smakuje dobrze według mnie 