3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

ZUPA

  • 2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, (opcjonalnie)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy, (ja dałam małą puszkę)
  • 400 g passaty pomidorowej, albo sosu pomidorowego w kartoniku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1000 g wody
  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • 250 g chudego mięsa mielonego wołowego
  • 10 g oliwy z oliwek lub oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki chili mielonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do Blokada naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 sek/6 obr.

     

    2. zgarniamy kopystką składniki na dno naczynia. Jeśli rozdrobnienie jest niewystarczające, czynność powtarzamy.

     

    3. wlewamy do Blokada naczynia miksującego 10g oliwy i dusimy składniki 5 min/1 obr/90 st.

     

    4. dodajemy mięso mielone, lekko rozdrobnione palcami, oregano, mieloną paprykę, chili i dusimy 5 min/1 obr/90 st.

     

    5. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Można posiekać ją w Thermomixie na samym początku, wyjąć z naczynia i teraz dodać.

     

    6. wlewamy 1000 g wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 min/90 st/Obroty wsteczne 1,5 obr.

     

    7. po ok. 10 min. gotowania dodajemy passatę pomidorową albo sos pomidorowy oraz kukurydzę i gotujemy dalej.

    Jeśli wydaje nam się, ze zupa jest mało "pomidorowa" możemy dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.

     

    8. ok. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną na sitku czerwoną fasolę.

     

    9. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pieprz trzeba uważać, bo dodaliśmy już chili tmrc_emoticons.)

     

    10. nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem albo cheddarem i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Oczywiście mozemy dodać mniej chili, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczna, ale: zdecydowanie mniej wody, więcej...

    Zgłoszony przez Wenaa na grudnia 14, 2019 at 16:14.

    Smaczna, ale: zdecydowanie mniej wody, więcej przypraw, mocniej rozdrobione mięso, dłuższe gotowanie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna zupa,gorąco polecam

    Zgłoszony przez Kamiv na maja 25, 2019 at 13:32.

    Przepyszna zupa,gorąco polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna, sycąca zupka.

    Zgłoszony przez Domka86 na maja 10, 2018 at 18:48.

    Pyszna, sycąca zupka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa faktycznie bardzo wodnista, następnym razem...

    Zgłoszony przez AnulaW na października 4, 2017 at 17:59.

    Zupa faktycznie bardzo wodnista, następnym razem dużo mniej wody. Ale w smaku fajna zupka. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra,ale faktycznie za dużo wody,poza tym...

    Zgłoszony przez Mac na stycznia 31, 2017 at 20:52.

    Bardzo dobra,ale faktycznie za dużo wody,poza tym super rozgrzewająca tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zupa pyszna ja dodaję ziemniaki mi tak smakuje...

    Zgłoszony przez beszmi na listopada 16, 2016 at 22:44.

    zupa pyszna ja dodaję ziemniaki mi tak smakuje bardziej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na taką ilość składników daję

    Zgłoszony przez barbara@ na kwietnia 30, 2016 at 10:55.

    na taką ilość składników daję 400g mięsa; można dodać jedną papryczkę jalapeno tmrc_emoticons.-)

    pyszna, sycąca zupa, polecana podczas diety odchudzającej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zupa☺. Ciekawy

    Zgłoszony przez Astunia na kwietnia 20, 2016 at 20:05.

    Bardzo dobra zupa☺. Ciekawy smak.  Bardzo sycaca.  Trzeba dodać trochę mniej wody

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra i syscąca zupka

    Zgłoszony przez Babetka21 na marca 17, 2016 at 11:56.

    Bardzo dobra i syscąca zupka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa dobra. Polecam.

    Zgłoszony przez daniels.dan6 na marca 13, 2016 at 02:15.

    Zupa dobra. Polecam. Zastosowałem się do zmian Aleksandry tmrc_emoticons.-) 

    Oczywiście każdy doprawia wg własnych potrzeb! Jeden woli na ostro drugi nie!

    Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja polecam troszkę mniej

    Zgłoszony przez Ankapj na stycznia 19, 2016 at 11:43.

    Ja polecam troszkę mniej wody

    i z pewnością więcej przypraw 

    i pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, co kto lubi

    Zgłoszony przez martek_sz na grudnia 23, 2015 at 23:46.

    Oczywiście, co kto lubi tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa wymaga dopracowania

    Zgłoszony przez AleksandraBuda na grudnia 2, 2015 at 22:53.

    Zupa wymaga dopracowania tmrc_emoticons.;) Trzeba wlać ok 0,7L wody zamiast 1L, zupę trzeba gotować przez conajmniej 15 minut na 100*C i na mieszaniu wstecznym. Można zagęścić jeżeli ktoś woli gęsttszą zupę, a napewno doprawić bardziej niż w przepisie. Po zmianach smakuje dobrze według mnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze