Składniki
4 osoba/osoby
Zupa
- sól do smaku
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1000 g wody
- 250 g przecieru pomidorowego
- 0.5 pęczka bazylii świeżej
- 20 g oliwy
- 50 g cebuli
- 1 papryka
- 1 puszek pomidorów krojonych bez skórki
- śmietana do ozdoby
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego,paprykę umyś, przekroić na pół usnąć gniazda nasienne, włożyć do kolejnego naczynia żaroodpornego, skórką do góry. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, z papryki zdjąć skórę. Paprykę i pomidory odstawić na bok.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, zmiksować 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć cebulę na dno naczynia.
3. Dodać oliwę, dusić 5min/100*C/obr.1
4. Dodać pieczoną paprykę, pieczone pomidory, przecier pomidorowy, wodę, koncentrat bulionu, listki bazylii lub suszoną bazylię. Gotować 25min/100*C/obr.1
5. Zmiksować 1min/obr.4-8 zwiększając stopniowo.
6. Jeśli potrzeba dosolić do smaku
Zupa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zamiast bazylii świeżej można dodać 1 łyżeczkę bazylii suszonej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZupa w smaku jest dobra, jednak nawet gdy...
Zupa w smaku jest dobra, jednak nawet gdy zmniejszyłam ilosc wody do 700g, oraz dodałam 2 papryki to jednak jest ona troszkę rzadka jak na krem. warto dodac do zupy upieczony razem z papryką i pomidorami jeden ząbek czosnku.
POLECAM. To moja jedna z
POLECAM.
To moja jedna z bardziej ulubionych zup. Polecam Wam ją bardzo serdecznie!