Składniki
4 porcja/porcje/porcji
zupa-krem z kalafiora
- 2-3 łyżki śmietany 30%, (może być też 18%)
- pieprz, do smaku
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego TM
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 cebula, średnia, przekrojona na pół
- 2 ziemniaki, średnie, pokrojone na kawałki
- kilka różyczek kalafiora
- głąb kalafiora, pokrojony
- liście kalafiora (ok 200g), pokrojone na mniejsze kawałki
- woda, (tyle, aby dopełnić pojemnik do 2l)
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucić cebulę, poszatkować 3 sek / obr 5
2. Dolać 15g oliwy, poddusić 2,5min / obr 1,5
3. Włożyć pokrojone liście kalafiora, głąba, różyczki kalafiora, ziemniaki i zmiksować 5 sek / obr 5 (jeśli wszystko się nie zmieści na raz, to wrzucić część, zmiksować, dorzucić resztę i jeszcze raz zmiksować)
4. Dolać wodę - tyle, aby przykryć warzywa (można dopełnić do 2 litrów), dodać koncentrat bulionu i gotować 25min / 100 st. / obr. 2
5. Zmiksować 40 sek / obr 1-10. Spróbować jak smakuje
i ewentualnie dodać łyżeczkę soli, pieprz, śmietanę (jak kto lubi
)
zupa-krem z kalafiora
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zupa wychodzi dość gęsta, więc jeśli ktoś lubi rzadsze zupy, to oczywiście należy dodać więcej wody lub zmniejszyć ilość warzyw.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz