Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 800 gramów miąższu dyni Hokkaido, (nie trzeba jej obierać)
- 800 gramów wody
- 1 łyżeczek bulionu zrobionego w TM, warzywny lub drobiowy
- 1 łyżeczek przyprawy unwersalnej, zrobionej w TM
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru/miodu
- 5 łyżek śmietany 12%lub 18%
- 1-2 opakowania sera mozarella
- 2 łyżki natki pietruszki posikanej + kolendra
- 5 łyżek grzanek, ja robię z suchych bułek lub chleba (podsmażam na oliwie, aż będą chrupiące i lekko brązowe)
- 2 kawałki imbiru świeżego, (około 2cm/2cm)
- 2 łyżki słonecznika/pestek dyni
- 15 gramów oleju
- 2 ząbki czosnku
- 30-50 gramów cebuli
-
6
21min
Czas całkowity 21minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/aroma/obr2
3. Dodać dynę, rozdrobnić 8s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać!)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8.Do talerzy wkroić po 4-5 plasterków mozarelli
9.Wlać zupę
10. Wlać 1 łyżkę śmietany na talerz, posypać natką i kolendrą, grzankami i słonecznikiem
SMACZNEGO!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zupę można podawać bez śmietany i słonecznika jak ktoś nie lubi
Można podawać też z ravioli serowymi.
Aby zupa była bardziej pikantna ja dodaję przyprawy z chilli.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmadzior2711: może to kwestia dyni. Mnie nigdy tak...
madzior2711: może to kwestia dyni. Mnie nigdy tak się nie stało. Czasami gorzkość mogą dawać pestki dyni
Nie wiem co się stało.Robilam wszystko wg...
Nie wiem co się stało.Robilam wszystko wg przepisu, dodałam dynię hokkaido razem ze skórą i zupa wyszła gorzka....nie nadawała się do jedzenia ☹️
Zupa pyszna, dodałam więcej
Zupa pyszna, dodałam więcej bulionu warzywnego i kminu rzymskiego.
SMACZNA, POLECAM
SMACZNA, POLECAM
szybka i pyszna zupka.
szybka i pyszna zupka. Dziękuję
Polecam! Zupa pyszna. Ja
Polecam! Zupa pyszna.
Ja zrezygnowałam z mozalelli a do odstaniego miksowania dodałam łyżkę śmietany
Rewelacja, dziękuję
Rewelacja, dziękuję
dziękuję za uznanie:) ja też
dziękuję za uznanie
ja też lubię tę zupę
Wyśmienity przepis, najlepszy
Wyśmienity przepis, najlepszy krem z dyni jaki jadłam, mniam !!!
.... moje kubki smakowe
.... moje kubki smakowe oszalały, polecam
"Blokada naczynia miksującego" 
Dziękuję i życzę zdrowia ze
Dziękuję i życzę zdrowia ze zdrową zupką!
Dobry przepis, polecam!
Dobry przepis, polecam!
Wczoraj zrobiłam i jest
Wczoraj zrobiłam i jest przepyszna. Serdecznie polecam innym a Ewawis dziękuję za podzielenie się przepisem
Polecam, smakuje wyśmienicie!
Polecam, smakuje wyśmienicie!
Rewelacyjna zupa! Do
Rewelacyjna zupa! Do gotującej się zupy, dodałam mozzarellę, którą wcześniej zmiksowałam 5 sek/obr.4.
Do tego grzanki i pestki dyni.... Niebo w gębie ! Polecam !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi