Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 800 gramów miąższu dyni Hokkaido, (nie trzeba jej obierać)
- 800 gramów wody
- 1 łyżeczek bulionu zrobionego w TM, warzywny lub drobiowy
- 1 łyżeczek przyprawy unwersalnej, zrobionej w TM
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru/miodu
- 5 łyżek śmietany 12%lub 18%
- 1-2 opakowania sera mozarella
- 2 łyżki natki pietruszki posikanej + kolendra
- 5 łyżek grzanek, ja robię z suchych bułek lub chleba (podsmażam na oliwie, aż będą chrupiące i lekko brązowe)
- 2 kawałki imbiru świeżego, (około 2cm/2cm)
- 2 łyżki słonecznika/pestek dyni
- 15 gramów oleju
- 2 ząbki czosnku
- 30-50 gramów cebuli
-
6
21min
Czas całkowity 21minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/aroma/obr2
3. Dodać dynę, rozdrobnić 8s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać!)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8.Do talerzy wkroić po 4-5 plasterków mozarelli
9.Wlać zupę
10. Wlać 1 łyżkę śmietany na talerz, posypać natką i kolendrą, grzankami i słonecznikiem
SMACZNEGO!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Zupę można podawać bez śmietany i słonecznika jak ktoś nie lubi
Można podawać też z ravioli serowymi.
Aby zupa była bardziej pikantna ja dodaję przyprawy z chilli.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNie wiem co się stało.Robilam wszystko wg...
Nie wiem co się stało.Robilam wszystko wg przepisu, dodałam dynię hokkaido razem ze skórą i zupa wyszła gorzka....nie nadawała się do jedzenia ☹️
Zupa pyszna, dodałam więcej
Zupa pyszna, dodałam więcej bulionu warzywnego i kminu rzymskiego.
SMACZNA, POLECAM
SMACZNA, POLECAM
szybka i pyszna zupka.
szybka i pyszna zupka. Dziękuję
Polecam! Zupa pyszna. Ja
Polecam! Zupa pyszna.
Ja zrezygnowałam z mozalelli a do odstaniego miksowania dodałam łyżkę śmietany
Rewelacja, dziękuję
Rewelacja, dziękuję
dziękuję za uznanie:) ja też
dziękuję za uznanie
ja też lubię tę zupę
Wyśmienity przepis, najlepszy
Wyśmienity przepis, najlepszy krem z dyni jaki jadłam, mniam !!!
.... moje kubki smakowe
.... moje kubki smakowe oszalały, polecam
Zablokowany 
Dziękuję i życzę zdrowia ze
Dziękuję i życzę zdrowia ze zdrową zupką!
Dobry przepis, polecam!
Dobry przepis, polecam!
Wczoraj zrobiłam i jest
Wczoraj zrobiłam i jest przepyszna. Serdecznie polecam innym a Ewawis dziękuję za podzielenie się przepisem
Polecam, smakuje wyśmienicie!
Polecam, smakuje wyśmienicie!
Rewelacyjna zupa! Do
Rewelacyjna zupa! Do gotującej się zupy, dodałam mozzarellę, którą wcześniej zmiksowałam 5 sek/obr.4.
Do tego grzanki i pestki dyni.... Niebo w gębie ! Polecam !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi