Składniki
zupę
- 300 gramów czerwonej cebuli obranej, pokrojonej na ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 45 gramów oliwy z oliwek
- 10 gramów brązowego cukru
- 100 gramów ziemniaka, pokrojonego w kostkę
- 600 gramów wody
- 1 czubata łyżeczka tymianku, lub kostka rosołowa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1/2 pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 20 gramów octu ciemnego balsamicznego
- 100 gramów wina porto
- sok z 1/2 limonki
- 5-7 suszonych sliwek bez pestek
- 4 plastry suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
dekorację
- 4 plastry chudego boczku
- 2 czubate łyżki 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- kilka listkòw miety
- groszek ptysiowy lub grzanki
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. cebulę i czosnek posiekać 6 s/ obr.5
2. dodać oliwę i dusić 5 min./ obr. 1,5
3. dodać przecier pomidorowy, cukier i ziemniaka, gotować 3 min./ Varoma? obr. 1
4. dodać wodę i przyprawy, gotować 13 min./ 100*C/ obr. 2, minutę przed końcem zwiększyć obroty do 9, żeby powstał krem
5. dodać ocet, wino i sik z limonki, zagotować 1,5 min./ 90*C/ obr. 2
6. dodać paseczki śliwek i pomidorów, wymieszać 10 s/ obr.2
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wskazówka do dekoracji:
Podczas gotowania zupy boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy paseczki będą złociste i chrupkie, przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zupę nalać na talerze, na każdą porcję położyć kilka plasterków boczku, udekorować kleksem jogurtu i miętą
Można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzskladnikach nie ma przecieru
skladnikach nie ma przecieru pomidorowego....ile go dodac?W
pyszna
pyszna
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowała.
Pozdrawiam
Czy już wypróbowałaś mój
Czy już wypróbowałaś mój przepis?
Bardzo dziekuję za
Bardzo dziekuję za wypróbowanie poleconej potrawy. Cieszę się, że mogłaś nią zaskoczyć swoich znajomych." alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" width=42 height=59>
Pozdrawiam
Uwielbiam zupy z Termomixa,
Uwielbiam zupy z Termomixa, zwłaszcza kremy Wczora zaskoczyłam swoich wybrednych przyjaciół tą pyszną zupą Nie mogli uwierzyć, że podstawowym składnikiem jest cebula
Hasanko dziękuję bardzo za ten przepis i proszę o kolejne, równie dobre, bo wyczuwam że jesteś wytrawną kucharką Pozdrawiam serdecznie Ala
Zupa z Porto? Koniecznie
Zupa z Porto? Koniecznie muszę wypróbować Dziękuję za interesujący przepis
Zupka wydaje się wykwintna
Zupka wydaje się wykwintna Do wypróbowania.Pozdrawiam
Zupkę gotowałam w niedzielę
Zupkę gotowałam w niedzielę Polecam do wypróbowania Bardzo dobra i domownikom i gościom smakowała. Podałam ją z groszkiem ptysiowym. Dziękuję za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
ElaK napisał: anka25
Teraz zdjęcie jest już ok. Przedtem były ciasteczka ;o) Ja przepis też przetestuję ;o)
;o)
anka25 napisał: Przepis jest
Jadziu przepis rzeczywiście wygląda kusząco Zupka na zdjęciu wygląda pięknie Trzeba przetestować Dodaję do wypróbowania w najbliższą niedzielę. Mam wtedy przyjaciól na obiedzie, to będziemy testować i opiniować.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepis jest zachęcający do
Przepis jest zachęcający do testowania... ale zdjęcie to chyba nie od tej potrawy? ;o) Pozdrawiam
;o)