 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                25min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                25min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     3 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 30/04/16
                            
                zmieniono dnia: 15/09/18
                    Składniki
Zupa krem Paprykowo-pomidorowa
- 1 łyżeczka, soli
- 400 g wody, (można odmierzyć puszką po pomidorach)
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 400 g pomidorów, w puszcze (lub świeżych - dojrzałych)
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 większe czerwone papryki, (250-300 g), pokrojonej w ćwiartki
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g soczewicy czerwonej
- 1/2 łyżeczki, pieprzu
- 1/4 łyżeczki, pieprzu cayenne
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umieść soczewicę w naczyniu miksującym i zmiel 20s/obr 10. Przesyp do innego naczynia i odstaw.
- Umieść czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, oliwę z oliwek w naczyniu miksującym i rozdrobnij 2 s/ obr 5. Zgarnij kopystką a następnie duś 5 min /100ºC / obr 1.
- Dodaj puszkę pomidorów, kostkę rosołową, wodę, soczewicę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Gotuj 14 min / 100ºC / obr. 2.5
- Zmiksuj 1 min / obr 5-10 (zwiększając obroty stopnowo)
- Podawaj na gorąco z bułką lub chlebem.
Porady
Jeśli zupa zbyt gęsta to można dodać więcej wody i gotować 3 min / 100ºC / obr. 2.5
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
w zależności na ile porcji dzielimy przepis bo całość ma około 836 kcal.
 
            
PS zmniejszona została w przepisie ilość cebuli do 60g - zapraszam do wypróbowania
czy ktoś się orientuje jaka jest kaloryczność tej zupki ? 
            
Pyszna zupka, mój jedenasto miesięczny synek uwielbia ją 
            
Bardzo dobra i szybka 
            
Soczewicę można zastąpic ryżem aby zagęścić zupę ale niestety nie wiem czy soczewica z puszki spełnialaby taka sama funkcje.
Czy soczewica może być z puszki ?
Pyszniutka, wyrazista zupka. Wszystkim smakuje bardzo.
Wszystkim dziękuję za te pozytywne komentarze 
            
Przepraszam za braki w przepisie ...umknęlo mi to
3 raz robilam i 2 raz nie dodalam wody, bo nie ma jej w czynnosciach, jest tylko w skladnikach....ale zupa bardzo dobra