Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 80 g sera gruyere, pokrojonego na kawałki
- 20 gmasła or 2 łyżki tłuszczu z kaczki
- 500 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki
- 20 g mąki pszennej
- 200 g wina białego
- 800 g wody
- 1 kostka kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 12 plastrów bagietki, czerstwej
-
6
12min
Czas całkowity 12minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 1 min/90°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, rozdrobnić 6 s/obr. 4, dusić 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę i wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr. 3.
- Dodać wino, wodę i bulion drobiowy, gotować 20min/ 100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik (grill) do temp. 210 °C .
- Przyprawić zupę solą i pieprzem, wymieszać 20s/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, następnie przelać do żaroodpornych głębokich talerzy, położyć na wierzchu 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBety PD: kochane Wy moje! Żeby cebula nie była...
Bety PD: kochane Wy moje! Żeby cebula nie była gorzka, zaraz po jej krojeniu trzeba ja wyciągnąć z TM, porządnie posolić i odstawić na moment. Sól sprawi, że straci swoją gorzkość! Pozdrawiam!
trzeba samemu kroić cebulę, krojona w...
trzeba samemu kroić cebulę, krojona w thermomixie wychodzi gorzka
ej oddajcie moje wino zupa jest okropna, cebula...
ej oddajcie moje wino
zupa jest okropna, cebula krojona w thermomixie jest obrzydliwa, musze te zupę wylać, bo jest gorzka takze UWAGA.Zupe cebulową robiłam zawsze porządnie smażac ja na złoto na patelni, a tu 5min duszenie gorzkiej mielonki- dziwię się sobie, że dałam się nabrać.
pawbry: moja też nie
pawbry: moja też nie
olcia2: Kupiłam w Kauflandzie 69,90zł/kg jeszcze...
olcia2: Kupiłam w Kauflandzie 69,90zł/kg jeszcze nie gotowałam
w smaku delikatny zółty ser więc śmiało myślę że można zamienić
uwielbiam
uwielbiam
gdzie kupujecie ser gruyère?
Mąż prosił prosił wiec w końcu zrobiłam....
Mąż prosił prosił wiec w końcu zrobiłam. Pycha!!!
moje smaki , pyszna wyszla !
moje smaki , pyszna wyszla !
Olcia
Pyszna zupa! Osobiście sama
Pyszna zupa! Osobiście sama kroję cebulę- uważam że cebula siekana w thermomixie jest gorzka!!!!!!- macie na to jakiś patent????????
niestety zupa nie moja bajka.
niestety zupa nie moja bajka.
Moja ulubiona <3
Moja ulubiona <3
Zupa bardzo dobra. Myślałem,
Zupa bardzo dobra. Myślałem, że będzie miała inny smak, ale jest ok.
Ps. Cebula siekana thermomixem i nie była gorzka. ☺
Dobra, ale dużo bardziej mi
Dobra, ale dużo bardziej mi smakowała, jak zrezygnowałam z wina.
Zupka pyszna. :)
Zupka pyszna.
Zupka dobra, ale trzeba
Zupka dobra, ale trzeba lubieć tego typu zupy - dla mnie było tylko OK.
Za to panowie byli nią zachwyceni
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo smaczna To jedna z
Bardzo smaczna
To jedna z moich ulubionych zup
Smaczna. Ja nie dodałam do
Smaczna. Ja nie dodałam do niej wina i dałam zwykły ser edamski i wszystkim smakowała
To moja ulubiona zupa!
To moja ulubiona zupa!
ttp://www.forummleczarskie.pl
ttp://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/226/6/polskie-sery-typu-szwajcarskiego/
W Polsce niewielu śmiałków odważnie tworzy polski odpowiednik szwajcarskiego gruyera. Ser ten też nie jest zbyt popularny, bo nie jest tak dobrze znany. Jednym z producentów jest mleczarnia Ryki (SM), która stworzyła ser Cezar, polski ser typu gruyere. Jak podaje producent, Cezar wytwarzany jest z krowiego mleka najwyższej jakości, a jego długi proces dojrzewania sprawia, że ma on niepowtarzalny, łagodny i lekko pikantny smak. Ser Cezar jest serem twardym o nielicznych i małych oczkach. Oprócz charakterystycznego smaku i wyglądu, wyróżnia się oryginalnym czarnym opakowaniem – zarezerwowanym dla serów o najwyższej jakości.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich