3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa cebulowa francuska


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa cebulowa krem

  • 900 gramy cebula
  • 40 gramy masło
  • 150 gramy białe wino
  • 600 gramy woda
  • 1 1/2 łyżeczki mąka pszenna
  • 1 szczypty tymianek, suszony
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 kostki bulion wołowy, ja używam bulionetek
  • 100 gramy ser cheddar lub odpowiednik
  • 10 kromki pieczywa czosnkowego, ja kupuje gotowe pieczywo czosnkowe
  • 10 gramy natki pietruszki, świeżej posiekanej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić na pół i pociąć w piórka (można rozdrobnić w TM 10s/obr. 4 ) .
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzucć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, sól i pieprz, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje i leciutko się przysmaży. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  3. Następnie przełóż wszystko do termomixa i dodaj mąkę, letnią wodę i kostkę wołową (lub jak ktoś woli to rosołoweą) wymieszać 10 s/Obroty wsteczne/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/Obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, podpiecz pieczywo czosnkowe , jak są upieczone to uchylić piekarnik i zostawić je w środku żeby pieczywo się podsuszyło.

    Ja później je kroję gotowe pieczywo na większą kostkę. Gorącą zupę nalać do miseczki lub tależa położyć na powieżchni grzanki , posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekanika z włączoną funkcją grilla i zapiec ser. Na koniec można leciutko posypać świerzą poktojoną pietruszką przed podaniem.
  4. Smacznego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

zawsze można zamiast pieczywa czosnkowego wcześniej podpiec leciutko pokrojoną bagietkę francuską posmarowaną lekko masłem i posypaną czosnkiem granulowanym (nie za intensywnie) a póżniej dodac do zupy, posypać serem i na szybko podpiec w piekarniku na funkcji grill jak najbliżej grzałki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy