3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa cebulowa krem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa cebulowa krem

  • 900 gramy cebula
  • 40 gramy masło
  • 150 gramy białe wino
  • 600 gramy woda
  • 1 1/2 łyżeczki mąka pszenna
  • 1 szczypty tymianek, suszony
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 kostki bulion wołowy, ja używam bulionetek
  • 100 gramy ser Gruyère lub odpowiednik
  • 10 kromki pieczywa czosnkowego, ja kupuje gotowe pieczywo czosnkowe
  • 10 gramy natki pietruszki, świeżej posiekanej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić na pół i pociąć w piórka (można rozdrobnić w TM 10s/obr. 4 ) .
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzucć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, sól i pieprz, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje i leciutko się przysmaży. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  3. Następnie przełóż wszystko do termomixa i dodaj mąkę, letnią wodę i kostkę wołową (lub jak ktoś woli to rosołoweą) wymieszać 10 s/Counter-clockwise operation/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/Counter-clockwise operation/obr. 1. Doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, podpiecz pieczywo czosnkowe , jak są upieczone to uchylić piekarnik i zostawić je w środku żeby pieczywo się podsuszyło.

    Ja później je kroję gotowe pieczywo na większą kostkę. Gorącą zupę nalać do miseczki lub tależa położyć na powieżchni grzanki , posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekanika z włączoną funkcją grilla i zapiec ser. Na koniec można leciutko posypać świerzą poktojoną pietruszką przed podaniem.
  4. Smacznego.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy