3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa cebulowa francuska


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa cebulowa krem

  • 900 gramy cebula
  • 40 gramy masło
  • 150 gramy białe wino
  • 600 gramy woda
  • 1 1/2 łyżeczki mąka pszenna
  • 1 szczypty tymianek, suszony
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 kostki bulion wołowy, ja używam bulionetek
  • 100 gramy ser Gruyère lub odpowiednik
  • 10 kromki pieczywa czosnkowego, ja kupuje gotowe pieczywo czosnkowe
  • 10 gramy natki pietruszki, świeżej posiekanej
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić na pół i pociąć w piórka (można rozdrobnić w TM 10s/obr. 4 ) .
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzucć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, sól i pieprz, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje i leciutko się przysmaży. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  3. Następnie przełóż wszystko do termomixa i dodaj mąkę, letnią wodę i kostkę wołową (lub jak ktoś woli to rosołoweą) wymieszać 10 s/Counter-clockwise operation/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/Counter-clockwise operation/obr. 1. Doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, podpiecz pieczywo czosnkowe , jak są upieczone to uchylić piekarnik i zostawić je w środku żeby pieczywo się podsuszyło.

    Ja później je kroję gotowe pieczywo na większą kostkę. Gorącą zupę nalać do miseczki lub tależa położyć na powieżchni grzanki , posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekanika z włączoną funkcją grilla i zapiec ser. Na koniec można leciutko posypać świerzą poktojoną pietruszką przed podaniem.
  4. Smacznego.
10
11

Porady

zawsze można zamiast pieczywa czosnkowego wcześniej podpiec leciutko pokrojoną bagietkę francuską posmarowaną lekko masłem i posypaną czosnkiem granulowanym (nie za intensywnie) a póżniej dodac do zupy, posypać serem i na szybko podpiec w piekarniku na funkcji grill jak najbliżej grzałki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy