Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Zupa cebulowa krem
- 900 gramy cebula
- 40 gramy masło
- 150 gramy białe wino
- 600 gramy woda
- 1 1/2 łyżeczki mąka pszenna
- 1 szczypty tymianek, suszony
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
- 1 kostki bulion wołowy, ja używam bulionetek
- 100 gramy ser cheddar lub odpowiednik
- 10 kromki pieczywa czosnkowego, ja kupuje gotowe pieczywo czosnkowe
- 10 gramy natki pietruszki, świeżej posiekanej
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozpuść masło, wrzucć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, sól i pieprz, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje i leciutko się przysmaży. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
- Następnie przełóż wszystko do termomixa i dodaj mąkę, letnią wodę i kostkę wołową (lub jak ktoś woli to rosołoweą) wymieszać 10 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 1. Doprawić do smaku. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, podpiecz pieczywo czosnkowe , jak są upieczone to uchylić piekarnik i zostawić je w środku żeby pieczywo się podsuszyło.
Ja później je kroję gotowe pieczywo na większą kostkę. Gorącą zupę nalać do miseczki lub tależa położyć na powieżchni grzanki , posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekanika z włączoną funkcją grilla i zapiec ser. Na koniec można leciutko posypać świerzą poktojoną pietruszką przed podaniem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
zawsze można zamiast pieczywa czosnkowego wcześniej podpiec leciutko pokrojoną bagietkę francuską posmarowaną lekko masłem i posypaną czosnkiem granulowanym (nie za intensywnie) a póżniej dodac do zupy, posypać serem i na szybko podpiec w piekarniku na funkcji grill jak najbliżej grzałki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz