3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wigilijny krem grzybowy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 2 szalotki
  • 1 łyżek masła
  • 1 łyżek mąki
  • 150 g śmietany, 30%
  • soku z cytryny
  • korzeń chrzanu ok. 5 cm, obrać i cieniutko zeskrobać płatki obieraczką do warzyw
  • 1,5MT białego wina, wytrawnego
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku, oberwać same listki
  • 1 łyżek Natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1,2 litra bulion warzywny
  • 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 2 łodyżki selera naciowego, pokroić na kawałki
  • 30 g suszonych grzybów, część można zastąpić pieczarkami
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego włożyć suszone grzyby, rozdrobnić 4 s. / obr. 5, przełożyć do innego naczynia

     

     

    Obrane szalotki ( i ew. czosnek) pokrojone na kawałki posiekać 5s. / obr. 5, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać listki tymianku

    Dodać masło, dusić 3 min. / VAROMA / obr. 2

     

    Dodać mąkę, sól, grzyby i selera naciowego, zmiksować 10 s / obr.8

     

    Zalać winem oraz bulionem, gotować 25 min. / 100*C /obr.3

     

    Przyprawić pieprzem, zmiksować na gładki krem 45 s./ obr.10

     

    Dodać śmietanę i sok z cytryny do smaku

     

    Wlać zupę do miseczek, udekorować natką i płatkami startego chrzanu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 

Warianty podania:

 

Część pieczarek można pokrioć na cieniutkie plasterki, podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę razem z płatkami chrzanu

 

Dekorację z chrzanu i grzybów można zastąpić grzankami lub domowym makaronem; np. łazankami

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne. Takie inne ...

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 28, 2016 at 16:34.

    Smaczne. Takie inne ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grzybowej z chrzanem jeszcze

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 29, 2015 at 09:41.

    Grzybowej z chrzanem jeszcze nie robiłam, ciekawe połączenie smaków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie. Jaki bulion

    Zgłoszony przez basieczka2125 na grudnia 8, 2015 at 11:32.

    Mam pytanie. Jaki bulion lepszy, świeżo ugotowany, czy z własnego koncentratu (wykonany w TM). Ten z "kostek" ma w sobie parmezan, czy nie zaburzy to smaku ? A co do chrzanu, skąd go bierzecie Panie o tej porze roku ? 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lubię zupę grzybową,

    Zgłoszony przez Zibirak na grudnia 7, 2015 at 20:36.

    lubię zupę grzybową, wypróbuję przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję zbiorów!!! W moich

    Zgłoszony przez ElaK na października 17, 2014 at 21:47.

    Gratuluję zbiorów!!! W moich okolicach w tym roku grzybów było tylko jak na lekarstwo  tmrc_emoticons.)  Moje zbiory są znacznie mniejsze... 

    Na pewno nie musisz czekać do Świąt, żeby wypróbować tą zupę  tmrc_emoticons.)  A jak wypróbujesz, to napisz jak smakowała. Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UzbierLiśmy masę grzybów,

    Zgłoszony przez mikulina na października 17, 2014 at 21:35.

    UzbierLiśmy masę grzybów, mamy 7 słoików o poj. 2,5 l uduszonych podgrzybków i borowików. Chyba nie muszę czekać do Wigilii, żeby zrobić tę zupę ? ☺️

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, cieszę się bardzo 

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2012 at 23:08.

    Grażynko, cieszę się bardzo  tmrc_emoticons.)  Ja najczęściej część grzybków, zwłaszcza jeśli mam prawdziwki kroję w paseczki i przesmażam na masełku. Zupa jest pyszna, smakuje każdemu. Gotuję ją tylko raz w roku -na wieczerzę wigilijną. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Elu znalazłam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 12, 2012 at 16:01.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big SmileElu znalazłam przepis za który serdecznie dziękuję  Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze