3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegetariański rosół z pieczonych warzyw (z osłoną noża)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Wegetariański rosół z pieczonych warzyw (z osłoną noża)

  • 400-450 g mieszanych warzyw: marchewka, pietruszka, seler, pokrojonych na kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek extra vergine, plus dodatkowo 2 łyżki do pieczenia warzyw
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomix
  • 1 łyżeczki soli, plus do oproszenia warzyw
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 cebula, dość duża, pokrojona w grube plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g Pora, pokrojonego na większe kawałki
  • 2 gałązki lubczyku, świeżego, dość grube, z łodygą
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
  • woda, w ilości potrzebnej do zapełnienia naczynia
  • pieprz, mielony, ewentualnie do doprawienia
  • makaron nitki, ugotowany według zaleceń producenta
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Warzywa, cebulę i czosnek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni i piec około 30 minut
  2. Nałożyć osłonę noża (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, dodać oliwę, przyprawę uniwersalną, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, por, lubczyk.
    Uzupełnić wodą do pojemności 2-2,2 litrów.
    Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
    Gotować: czas 60 minut, temperatura 95 stopni, obroty wsteczne Brak obrotów wstecznych mieszanie Mieszanie
  4. Gdy thermomix skończy pracę, przecedzić przez koszyczek rosół do garnka lub wazy, przytrzymując kopystką osłonę, żeby nie wypadła. Odcedzone warzywa pokroić w kostkę lub pozostawić w całości (według uznania).
    Rosół ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem lub maggi.
  5. Podawać z makaronem i pokrojonymi warzywami, posypać natką pietruszki
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli nie ma osłony noża, można upieczone warzywa przełożyć do koszyczka i gotować zgodnie z przepisem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy