Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw (z osłoną noża)
- 400-450 g mieszanych warzyw: marchewka, pietruszka, seler, pokrojonych na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek extra vergine, plus dodatkowo 2 łyżki do pieczenia warzyw
- 3 czubate łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomix
- 1 łyżeczki soli, plus do oproszenia warzyw
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 cebula, dość duża, pokrojona w grube plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g Pora, pokrojonego na większe kawałki
- 2 gałązki lubczyku, świeżego, dość grube, z łodygą
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
- woda, w ilości potrzebnej do zapełnienia naczynia
- pieprz, mielony, ewentualnie do doprawienia
- makaron nitki, ugotowany według zaleceń producenta
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Warzywa, cebulę i czosnek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni i piec około 30 minut
- Nałożyć osłonę noża (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" włożyć upieczone warzywa, dodać oliwę, przyprawę uniwersalną, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, por, lubczyk.
Uzupełnić wodą do pojemności 2-2,2 litrów.
Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
Gotować: czas 60 minut, temperatura 95 stopni, obroty wsteczne "Brak obrotów wstecznych" mieszanie "Mieszanie" - Gdy thermomix skończy pracę, przecedzić przez koszyczek rosół do garnka lub wazy, przytrzymując kopystką osłonę, żeby nie wypadła. Odcedzone warzywa pokroić w kostkę lub pozostawić w całości (według uznania).
Rosół ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem lub maggi. - Podawać z makaronem i pokrojonymi warzywami, posypać natką pietruszki
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli nie ma osłony noża, można upieczone warzywa przełożyć do koszyczka i gotować zgodnie z przepisem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz