Składniki
0 porcja/porcje/porcji
ZUPA
- 20 g masła klarowanego lub dobrej oliwy
- 80 g kaszy jaglanej uprzednio podprażonej na suchej patelni
- 1000 g gorącej wody
- 50 g korzenia pietruchy
- 150 g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli
- 250 g ogórków kiszonych
PRZYPRAWY
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1/2 łyżeczki lubczyku, suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ziele angielskie
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 4s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia
2. do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr. 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
3. dodać olej i przyprawy (oprócz soli), dusić 3 min./120stopni/obr.1
4. dodać pokrojone w kawałki warzywa, rozdrobnić 3-4s/obr.5
5. dodać wodę, kaszę jaglaną i sól, gotować 15min/100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1
6. dodać rozdrobnione ogórki, gotować 10 min/100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przy kroku 4. można wyjąć liść laurowy i ziele angielskie oraz dodać 20-30 g korzenia selera
Kaszę jaglaną można zastąpić ziemniakami (150g - 200 g pokrojonych w kostkę)
Na koniec można posypać świeżym koperkiem i natką pietruszki.
Doprawić do smaku na talerzu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszna zupa! Moja modyfikacja to 1200 gr wody,...
Pyszna zupa! Moja modyfikacja to 1200 gr wody, pieprz, drobno pokrojony ziemniak i mięso z kurczaka lub podsmażona kiełbasa. Najpyszniejsza ogórkowa jaką jadłam
Bardzo pyszna
Bardzo pyszna
Jaga252
bardzo dobra zupka
bardzo dobra zupka
Nigdy nie byłam fanką zupy ogórkowej , ale ta z...
Nigdy nie byłam fanką zupy ogórkowej , ale ta z kaszą jaglaną jest pyszna !!!
Wyglada pysznie wiec jutro znajdzie sie na moim...
Wyglada pysznie wiec jutro znajdzie sie na moim stole
Pyszna !!! Dodałam do tego jeszcze koperek i dwa...
Pyszna !!! Dodałam do tego jeszcze koperek i dwa małe ziemniaki!
Przy dobrych ogórkach kiszonych i...
Przy dobrych ogórkach kiszonych i przyprawieniu pod siebie zupa jest świetna Dla wege idealna
Uwielbiam takie zupy z kaszą jaglaną....
Uwielbiam takie zupy z kaszą jaglaną. Doprawiłam po swojemu i była pyszna😃
Zupa jałowa, bez smaku i zaciecia...
Zupa jałowa, bez smaku i zaciecia ogórkowej konieczna woda z ogórków i kostki ważywne zrobine w TM.
Bardzo dobra ale zrobiłem krem. Ogórki...
Bardzo dobra ale zrobiłem krem. Ogórki kiszone domowe obrałem ze skórki. I dodałem 1100g wody. Wyszła bardziej wodnista ale starczy na dwa dni. Polecam.
Komentarz poniżej "pyszna",
Komentarz poniżej "pyszna", Pani komentarz jest na Nie, to kwestia gustu. Bardzo ważne jest to jakie są ogórki. Najlepiej sprawdzają się domowe.
zupka bardzo dobra trzeba
zupka bardzo dobra trzeba wiecej tylko doprawic polecam
Zupa gęsta, bez smaku, wymaga
Zupa gęsta, bez smaku, wymaga znacznego doprawienia, trochę jak kleik z ogórkami... Tej zupie mówię "NIE" ale może to kwestia gustu i smaku...
Pyszna
Pyszna
Ugotowałam , ale dałam 60g
Ugotowałam , ale dałam 60g kaszy jaglanej i 150g ogórków. Jest dość gęsta. Myślę, że 80g kaszy to za dużo .
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Z kaszą jaglaną jeszcze zupy
Z kaszą jaglaną jeszcze zupy ogórkowej nie robiłam, ale spróbuję. Często gotuję zupę ogórkową, ale ogórki irozdrabniam razem z cebulą i czosnkiem i razem najpierw podsmażam na masle klarowanym. Dalej jak w przepisie.Robię tez wariant "czystej" zupy , którą po ugotowaniu przecedzam przez koszyczek i podaję z pierożkami z mięsem. Bardzo dobra.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
bardzo dobra zupka, dodaję do
bardzo dobra zupka, dodaję do ulubionych
Dla polepszenia smaku dałam vegetę, śmietanę i koperek
Jeszcze troszkę koperku i
Jeszcze troszkę koperku i będzie idealna
Zupka wyszla bardzo fajna ale
Zupka wyszla bardzo fajna ale ja troche bardziej ja doprawilam i dodalam swiezego koperku i pietruszki oraz troche smietany
Moi domownicy mówią że jest
Moi domownicy mówią że jest kwaśna, ale to sprawa ogórków, ogólnie była zjedzona, szczególnie przez młodszą córkę (6 lat). Można pokusić sie o wieksza ilość warzyw i wtedy trochę więcej wody. Jak spróbuję to dam znac.
z KASZĄ JAGLANĄ:)
z KASZĄ JAGLANĄ UWIELBIAM...