3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sycąca zupa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zupa

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczek koncentratu bulionu, warzywny, drobiowy lub inny
  • 200 g mięsa, drobiowe bądź wieprzowe pokrojone w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojone na 2-4 części
  • 100 g marchewki, pokrojona w talarki
  • 500 g ziemniaki surowe pokrojone w kostkę
  • 25 g oliwy z olivek
  • 50 g warzyw, por lub czerwona papryka
  • 100 g cebuli, pokrojona na 2-4 części
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 g wody, NIE przekraczać pojemności 2l
  • 2 łyżki śmietany 18%, opcjonalnie
  • 1 łyżeczki wybranych ziół, majeranek lub prowansalskich lub innych opcjonalnie
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zupa
  1. cebulę czosnek i 50g warzyw zszatkować 3 s obr. 5

  2. dodać olivę i dusić 3 min temp. 120*C obr. 1

    w TM31 temperaturę ustawić na Varoma

  3. Dodać resztę warzyw według podanej kolejności uzupełnić wodą do poziomu 2l, dodać przyprawy i gotować z założoną miarką 20 min temp. 95*C obr. Counter-clockwise operation 1

    w TM31 ustawić temperaturę 90*C i czas gotowania wydłużyć o 5 minut

  4. Opcjonalnie dodać śmietanę i wybrane zioła gotować 2 min 95*C obr. Counter-clockwise operation 1

    w TM31 ustawić temperaturę 90*C

  5. przelać zupę do wazy lub innego żaroodpornego naczynia i podawać gorącą.

    SMACZNEGO

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Można zrezygnować z 50g warzyw lub wybrać inne, por można dodać pokrojony w talarki po szatkowaniu cebuli

2. ziemniaków można zmniejszyć nawet o połowę aby zupa nie była gęsta

3. pieczarki można zastąpić kalafiorem, brokułem, cukinią lub innymi warzywami bądź pominąć ten składnik

4. mięso możemy pominąć - jeśli damy koncentrat bulionu warzywnego otrzymamy wegetariańską potrawę

5. wszelkie przyprawy dajemy w ilościach do smaku a sól możemy zastąpić 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM

6. Oczywiście że można zrobić pół porcji - czas gotowania można skrócić wtedy o kilka minut

7. część bądź całość zupy można zblendować w TM aby uzyskać zupę krem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz