![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/35db1e0a-99c5-4047-a20b-3e7961061283/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/db4af9b3-a96f-4647-8029-5c5ca05dbb33/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/ca84b656-dafb-47aa-b4f8-17f6039ea1ab/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/5e3679b5-956f-4456-bb58-24b77bbfbffb/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/7b202644-5212-42f4-b0a5-989f2c9bc662/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/547745e9-e008-4710-9daa-e27ad1ca9c09/main/rosol.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/zie3dqx1-255ca-142073-cfcd2-lnz7siv8/7ed17108-9f24-45a4-9a7a-17076c27f839/main/rosol.jpg)
- TM 31
Składniki
ZUPA
- 1 liść laurowy
- 1500 g wody
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bulionu drobiowo-wołowego zrobionego w TM
- 1 mała cebula
- 1 maly por
- 1 pietruszka srednia
- 2 ziela angielskie
- 1/2 sredniego selera
- 1 marchew obrana
- liście pietruszki opcjonalnie,2 małe liście bazyli
- 100g roztbef
- pieprz do smaku
- łyzka przyprawy uniwersalnej zrobionej w TM
- 2 skrzydełka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" nalać wodę najlepiej filtrowaną (zimna) wrzucic cebulkę, 2 łyżeczki bulionu wykonanego w TM, do koszyczka włozyć skrzydełka, kawałek roztbefu posypać przyprawa uniwersalną, wsypać przyprawy (pieprz) włozyc pozostałe składniki. Koszyk włozyc do naczynia nałozyc pokrywę nastawić 15min/100st/obr1 nałożyc miarke ale tak pochyloną podobnie jakby pokrywka uchylona. Po tym czasie nastawić 60min/90st/obr1 bez miarki
Można zrobić również tak, że pierwszy czas przy zamkniętej miarce 10minut później 60minut przy uchylonej miarce
Można wykorzystać porcję z kaczki, rosołową z kurczaka, z indyka...
obrać cebulę i pokroic na plasterki, przysmazyc na patelni a nawet przypalić.
Warzywa obrac opłukać, przekroić na pół.
2 etap
1 etap
Porady
jeśli mamy tylko skrzydełka to skracamy czas gotowania w 2 etapie do 40 min
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pięknie dziękuję za ten przepis. Rosół w końcu mi wyszedł i smak ma obłędny. A już myślałam, że pozostało mi jadać rosołek u kogoś, takie antytalencie kulinarne jestem (kilka moich prób rosołowych było niejadalnych
Thermomix + Pani przepis = pycha rosołek zawsze i wszędzie.....cudnie 😋
DrachenZaubererin
Smaczny ale jednak tradycyjnie w garnku długo gotowany jest najsmaczniejszy. Mimo wszystko polecam wg mnie proporcje idealne
P Y C H A !!!!
Miłe zaskoczenie dla podniebienia!![Wink Wink](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Już dawno nie jadłam tak pysznego rosołku i co najważniejsze sama go zrobiłam
Na pewno będę teraz robić w takim wykonaniu rosół.
Polecam!
bylam bardzo sceptycznie nastawiona. Ale rosol rewelacja. Bede do niego wracac
rewelka!!!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
kilka moich prób gotowania rosołu (klasycznie w garnku) nie powiodło się a dziś rosół w TM udany
super - rodzinka zadowolona
Córka powiedziała, że taki pyszny jak u babci. To jest największa pochwała, bo moja mama jest mistrzynią rosołu i nie tylko Własnie się pochwaliłam, ale zanim to zrobiłam, wypróbowałam przepis kilka razy. Dziś robiłam na czterech podudziach kurczaka. Pozdrawiam i dziękuję.
Jak należy ustawić te pokrywkę do pierwszego "wstępnego" gotowania?
Rosół rewelacja
Rodzinka się zajadała że hej.
Bardzo dobry przepis! Polecam gorąco!
Are you sure to delete this comment ?