3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny żurek biały


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

żurek

  • 60 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 700 g wody
  • 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe małe
  • 3 ziela angielskiego
  • 550 g kiełbasy białej
  • 500 g zakwasu na żurek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 50 g śmietany słodkiej
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    żurku
  1. 1. Do Closed lid wkładamy cebulę, rozdrabniamy 3s./obr.5. Kopsytką zgarniamy cebulę na dno naczynia

    2. Dodajemy oliwę i dusimy 2 min./varoma/obr.1.

    3. W czasie duszenia przesmażam kiełbasę na patelni pod przykryciem na odrobinie oleju.

    4. Dodajemy do Closed lid wodę, kostkę bulionowa, przyprawę uniwersalną, listki laurowe i ziele angielskie, Gotujemy 10 min./100 stopni/obr.1.

    5. Kroimy kiełbasę w półplasterki.

    6. Dodajemy kiełbasę doClosed lid, zakwas, sól, pieprz , gotujemy 15min./100 stopni/Counter-clockwise operation/obr.1.

    7. Po ugotowaniu dodajemy majeranek i śmietanę.

    SMACZNEGO!!!

10
11

Porady

Do żurku używam białej kiełbasy ze sklepu ekologicznego uważam, że taka jest najlepsza, w żurku powinno jej dość dużo pływać.

Najlepszy zakwas do żurku to "żurek biały z redy" , jest najlepszy.

Do żurku podaję pajdę chleba z masłem tmrc_emoticons.-)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz