3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pho, czyli wietnamska zupa z makaronem ryżowym


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • cebulka dymka, do posypania
  • pieprz, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 łyżeczek cukier
  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g roztbef
  • 1 łyżek sos rybny
  • 2 kostki rosolowej TM
  • 4-5 goździki
  • 5 centymetrów kora cynamonu
  • 4 gwiazdy anyżu
  • 5 centymetrów Imbir
  • 1 cebula średnia
  • cytryna lub limonka, do smaku
  • 1500 g wody
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Podanie
  1. Przygotować makaron ryżowy wg wskazówek na opakowaniu, nałożyć do miseczki dodać ugotowane mięso z wywaru pokrojone w paseczki posypać posiekaną dymką zalać wywarem doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny lub limonki oraz sosem chilli(opcjonalnie).

  2. Cebule pokroić na grubsze plastry wraz z imbirem obranym i również pokrojonym na plastry oraz gwiazdkami anyżu , korą cynamonu i gożdzikami podpiec na suchej patelni do momentu uzyskania brązowej skórki i wyrażnie wyczywalnego zapachu przypraw.

  3. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego nalać wodę wrzucić cebulkę oraz imbir oraz kostki rosołowe TM, do koszyczka włożyć mięso(roztbef i pierś kurczaka) oraz wcześniej podpieczone przyprawy. Koszyczek włożyć do naczynia nałożyć pokrywe i ustawić 15min/100st/obr1 po tym czasie nastawić 60min/90st/obr1 bez miarki - sos rybny oraz cukier dodać na około 30 min do końca gotowania.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można wersje z mięsem zastąpić wywarem gotowanym jak na tradycyjny bulion warzywny wtedy należy nagotować tylko włoszczyzne.

Polecam doprawianie do smaku cytryną lub limonką oraz sosem chilli (polecam Sos Chilli Sriracha) to one nadają zupie dodatkowego charakteru !!!

Zupa rozgrzewająca oraz stawiająca na nogi przez niektórych nazywana lekarstwem na kaca !

Smacznego !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fantastyczna w smaku! Dziękuje za przepis.

    Zgłoszony przez Jolixx na grudnia 11, 2021 at 11:54.

    Fantastyczna w smaku! Dziękuje za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zupa; następnym razem dodam ciut...

    Zgłoszony przez galopkiem na października 23, 2021 at 01:37.

    Bardzo dobra zupa; następnym razem dodam ciut mniej cukru i cynamonu. Rzeczywiście zupa bardzo zyskuje po dodaniu soku z cytryny i chili. Polecam dodać kolendrę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • malgosianziękuje i życzę smacznego !!!

    Zgłoszony przez tommy3691 na lutego 2, 2018 at 20:43.

    malgosiantmrc_emoticons.Dziękuje i życzę smacznego !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wspaniały przepis! Zupa jest...

    Zgłoszony przez malgosian na lutego 2, 2018 at 17:32.

    Dziękuję za wspaniały przepis! Zupa jest rewelacyjna. Mój mąż stwierdził, że mogę już nie gotować tradycyjnego rosołu tylko tę zupkę Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna, polecam wszystkim

    Zgłoszony przez ja-jola na września 5, 2016 at 16:16.

    Przepyszna, polecam wszystkim

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za sugestie i życzę

    Zgłoszony przez tommy3691 na marca 4, 2016 at 10:59.

    Dziękuje za sugestie i życzę smacznego !!!

    Pozdro !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • http://sklep.kuchnieswiata.co

    Zgłoszony przez Besson na grudnia 15, 2015 at 00:46.

    http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/pol_m_Katalog-Produktow_Sosy_Rybne-285.html

    lub w sklepikach wietnamczyków, lepiej ich zapytać który polecają bo sosy są różnej jakości

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis to moja

    Zgłoszony przez Besson na grudnia 15, 2015 at 00:44.

    Dziękuję za przepis to moja ulubiona zupa. Dodam kilka sugestii

    1. Makaron do Pho nie gotujemy tylko zalewamy letnią wodą i moczymy 20 min.

    2. Do gotowej gorącej zupy wrzucamy cieńkie plastry surowej pręgi wołowej (wcześniej lekko zmrożonej co ułatwi krojenie na "listki") tak jest w oryginale nazywa się to parzona wołowina, choć w polsce serwowana jest również wymiennie z tofu, kurczakiem, krewetkami.

    3. Zupę wg oryginalnego przepisu powinno się gotować na ogonach wołowych. Tylko jak je zmieścić w naczyniu?

    4. Ostrożnie z sosem rybnym bo ma bardzo intensywny zapach (śmierdzi) lepiej go nie wąchać i dodawać delikatnie żeby nie zepsuć tmrc_emoticons.D

    5. Do ugotowanej zupy można dodać trawy cytrynowej.

     

    Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego

    Piotr

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sosu rybnego nie da się

    Zgłoszony przez Besson na grudnia 15, 2015 at 00:41.

    sosu rybnego nie da się zrobić to wieloletni proces przygotowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy przepis wykonany w

    Zgłoszony przez MThermo na listopada 25, 2015 at 10:52.

    Pierwszy przepis wykonany w moim TM5. Ta zupa jest rewelacyjna, uwielbiam smaki Wietnamu. W Wietanmie do zupy podaje się świeżą kolendrę, sałatę oraz listki mięty (tajskiej), ja wrzucam naszą, ale i tak smakuje jak oryginał. Mój numer 1 w kolekcji ulubionych. Wszystkim polecam i gorąco dziękuję za przepis. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja ulubiona zupa z Tm!

    Zgłoszony przez k.lipnicka na listopada 7, 2015 at 10:40.

    Moja ulubiona zupa z Tm! Genialna!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się ciesze, że

    Zgłoszony przez tommy3691 na lutego 9, 2015 at 13:04.

    tmrc_emoticons.) Bardzo się ciesze, że smakowała!

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, to moja pierwsza zupa

    Zgłoszony przez Matomas na lutego 5, 2015 at 16:19.

    Witam, to moja pierwsza zupa przygotowana w termomixie, wyszła super, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety nie wiem jak zrobić

    Zgłoszony przez tommy3691 na stycznia 10, 2015 at 12:03.

    Niestety nie wiem jak zrobić i czy można w TM sos rybny ale polecam po prostu kupic w sklepie.

    Ponieważ jest to bardzo intensywna przyprawa starcza na naprawdę długi czas.

    Ja osobiście używam tego --> Pozdrawiam !!!

    [[wysiwyg_imageupload:2263:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sos rybny a skąd wziąć/jak

    Zgłoszony przez IzaDz na stycznia 9, 2015 at 19:57.

    sos rybny

    a skąd wziąć/jak zrobić sos rybny?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze