thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 04/26/24
zmieniono dnia: 05/31/24

Składniki

Krupnik z udkiem i kiełbasą IKA

  • 2 laski kiełbasy śląskiej, 2 małe laski
  • 0,5 porcji cebuli
  • 1 porcji marchewka
  • 1 kawałki korzenia selera, pietruszki, pora - pokrojone na kawałki
  • 1 porcje natki pietruszki, świeżej, selera, lubczyku, koperku
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 1 porcji udko z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 1 kostki kostka bulionu, drobiowa
  • 1 łyżeczek soli
  • 0,5 łyżeczek pieprzu, mielonego
  • 1 porcji liść laurowy, suszony
  • 2 porcji ziaren ziela angielskiego
  • 1300 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki, rozdrobnić 4 s/obr. 4.5.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej kaszę, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego założyć osłonę noża (można też w koszyczku), dodać Udko z kurczaka, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, 2 liście laurowe, suszone, 4 ziarna ziela angielskiego, 1300 g wody ,zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 35 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulkę.
  4. Wyjąć udko i osłonę noża. Dodać 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i 80 g kaszy jęczmiennej. Gotować 15 min/98°C//obr. 1. Dodać kiełbasę z cebulą i obrane z udka mięso, ponownie gotować 10 min/98°C//obr. 0.5. Zupę przelać do wazy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krupnik z udkiem i kiełbasą IKA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: