3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FASOLOWA Z KALAFIOREM


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Do przygotowania zupy będą potrzebne:

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 200 g Ziemniaków obranych, i pokrojonych na średnią kostkę
  • 250 g kalafiora, podzielonych na mniejsze różyczki
  • 200 g uprzednio ugotowanej fasoli jaś, szklankę fasoli najlepiej namoczyć najlepiej wieczorem, by przez noc napęczniała
  • 1,5 łyżeczki koncentratu warzywnego TM, wykonanego w TM (lub drobiowy)
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1,5 szczypty pieprzu, lub do smaku
  • 2 szczypty curry, do smaku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zabieramy sie do gotowania:
  1. Fasolę odcedzamy, wsypujemy do koszyczka, zalewamy wodą, by sięgała max 0,5 cm ponad fasolę. Przy czym musimy uważać, by nie przekroczyć maksimum zaznaczone na podziałce w naczyniu miksującym, ponieważ woda z fasoli może nam wykipieć przez otwor w pokrywie

    NIE SOLIMY!

    Gotujemy 60min/100stC/obroty 2,5

    Gotuję przy delikatnie uchylonej miarce, sprawdzając, czy ilość wody jest wystarczająca i czy nie brakuje wody (fasola nie powinna być sucha na wierzchu).

    Oczywiście można pominąć ten krok i dodać fasolę z puszki tmrc_emoticons.)

  2. W czasie gdy gotujemy fasolę, przygotowujemy pozostałe warzywa:

    - obieramy czosnek i cebulę

    - obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę

    - kroimy kalafiora na mniejsze części

    Po ugotowaniu fasoli, wyjmujemy koszyczek z naczynia miksującego, a naczynie myjemy po ostudzeniu.

  3. Do suchego naczynia miksującego wkładamy czosnek i cebulę przekrojoną na pół, rozdrabniamy: 3s/obr.5

    Następnie dodajemy oliwę  i dusimy 2 min/120st.C/obr1

    Następnie dodajemy: 250 g różyczek brokułu, 200 g ziemniaków, 200 g fasoli uprzednio ugotowanej (lub z puszki)

    Dodajemy wodę, koncentrat bulionu warzywnego, lub drobiowego, sól, pieprz. Ustawiamy naczynie: 20 min/100st.C/Obroty wsteczne/obr.1

     

    Zupy starcza na 4 porcje +/- jakaś dokładka.

    Smacznego!!!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można zamiast ziemniaków dodać makaron. Zamiast kalafiora kalarepę. Przepisy są po to by je wg własnego gustu modyfikować

 

UWAGA DO FASOLI

Ja gotuję większość ilość fasoli, szklanka, czasem trochę więcej suchych ziaren fasoli. Po ugotowaniu i po dodaniu do zupy zostaje mi jeszcze prawie drugie tyle. Wykorzystuję ją do wprzygotowania pasty z fasoli.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz