3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FASOLOWA Z KALAFIOREM


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Do przygotowania zupy będą potrzebne:

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 200 g Ziemniaków obranych, i pokrojonych na średnią kostkę
  • 250 g kalafiora, podzielonych na mniejsze różyczki
  • 200 g uprzednio ugotowanej fasoli jaś, szklankę fasoli najlepiej namoczyć najlepiej wieczorem, by przez noc napęczniała
  • 1,5 łyżeczki koncentratu warzywnego TM, wykonanego w TM (lub drobiowy)
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1,5 szczypty pieprzu, lub do smaku
  • 2 szczypty curry, do smaku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zabieramy sie do gotowania:
  1. Fasolę odcedzamy, wsypujemy do koszyczka, zalewamy wodą, by sięgała max 0,5 cm ponad fasolę. Przy czym musimy uważać, by nie przekroczyć maksimum zaznaczone na podziałce w naczyniu miksującym, ponieważ woda z fasoli może nam wykipieć przez otwor w pokrywie

    NIE SOLIMY!

    Gotujemy 60min/100stC/obroty 2,5

    Gotuję przy delikatnie uchylonej miarce, sprawdzając, czy ilość wody jest wystarczająca i czy nie brakuje wody (fasola nie powinna być sucha na wierzchu).

    Oczywiście można pominąć ten krok i dodać fasolę z puszki tmrc_emoticons.)

  2. W czasie gdy gotujemy fasolę, przygotowujemy pozostałe warzywa:

    - obieramy czosnek i cebulę

    - obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę

    - kroimy kalafiora na mniejsze części

    Po ugotowaniu fasoli, wyjmujemy koszyczek z naczynia miksującego, a naczynie myjemy po ostudzeniu.

  3. Do suchego naczynia miksującego wkładamy czosnek i cebulę przekrojoną na pół, rozdrabniamy: 3s/obr.5

    Następnie dodajemy oliwę  i dusimy 2 min/120st.C/obr1

    Następnie dodajemy: 250 g różyczek brokułu, 200 g ziemniaków, 200 g fasoli uprzednio ugotowanej (lub z puszki)

    Dodajemy wodę, koncentrat bulionu warzywnego, lub drobiowego, sól, pieprz. Ustawiamy naczynie: 20 min/100st.C/Counter-clockwise operation/obr.1

     

    Zupy starcza na 4 porcje +/- jakaś dokładka.

    Smacznego!!!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można zamiast ziemniaków dodać makaron. Zamiast kalafiora kalarepę. Przepisy są po to by je wg własnego gustu modyfikować

 

UWAGA DO FASOLI

Ja gotuję większość ilość fasoli, szklanka, czasem trochę więcej suchych ziaren fasoli. Po ugotowaniu i po dodaniu do zupy zostaje mi jeszcze prawie drugie tyle. Wykorzystuję ją do wprzygotowania pasty z fasoli.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz