3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dwukolorowa zupa krem pomidorowo - szpinakowy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Zupa krem ze szpinaku

  • 1 łyżeczki gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 500 g szpinaku rozmrożonego
  • sól
  • pieprz mielony do smaku

Zupa krem z pomidorów

  • 2 łyżeczki kostki rosołowej
  • 1 łyżeczki wegety naturalnej
  • pieprz naturalny
  • sól
  • 2 łyżeczki oregano, suszone
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 550 g świeżych pomidorów
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Zupa krem ze szpinaku
  1. na wirujące noże w Thermomix (TM) wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy (zgarnąć łopatką czosnek ze ścianek TM)

  2. dodać masło ; podsmażyć na nim czosnek 2 min; poz.2 ;100oC

  3. zrobić zasmażkę dodając mąkę ; poz.4, 4 sek, 100oC

  4. dodać gotującą wodę i wymieszać wszystko (zatykając pokrywę miarką) poz.5 2-3 sek.

  5. gotować poz.2; 100oC; 1,5 min

  6. dodać szpinak (mój był rozmrożony); wymieszać go z wywarem poz.6 ; 4 sek

  7. dodać przyprawy sól,gałkę muszkatołową, pieprz ; gotować 12 min. ; poz.2; 100oC

  8. pod koniec gotowania dodać śmietaną i ewentualnie doprawić zupę

  9. Wlewanie zup do talerza
  10. Można pomóc sobie folią aluminiową, aby obie zupy się ładnie połączyły. 

  11. Dwukolorowa zupa krem z pomidorów i szpinaku
    • na wirujące noże w Thermomix (TM)wrzucić czosnek poz.7; 3-4 sekundy
    • zgarnąć rozdrobniony czosnek ze ścianek TM
    • rozdrobnić cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki poz.5; 3 sekundy
    • znów zebrać łopatką rozdrobnione warzywa ze ścianek TM
    • dodać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem; 2 min.; 100oC, poz.2
    • dodać przyprawy:sól,pieprz,chili,wegetę,oregano
    • dolać ok. 2 szkl gotującej wody 450g
    • gotować przez ok.12 min, poz.2 ; 100oC
    • dodać pomidory przekrojone na pół bez szypułek i zielonych części miksować poz.9; ok. 4sek
    • ponownie gotować 12 min; poz.2 ; 100oC
    • zmiksować zupę poz.10 ; 6 sek ; ewentualnie doprawić do smaku
    • przelać zupę do innego garnka
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Więcej zdjęć na blogu:

//alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/08/wykwintne-dwukolorowe-danie-proste-zupy.html


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy