3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz ukraiński


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

Na zupę

  • 50 gramów selera
  • 50 gramów pietruszki
  • 100 gramów kapusty białej
  • 50 gramów cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały lub średni ziemniak
  • 1 litr wody
  • 1-2 garści fasolki zielonej, mrożonej lub świeżej
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki Papryki słodkiej
  • 1/2 kostki warzywnej, (opcjonalnie)
  • 1-2 liście laurowe
  • suszone liście pietruszki
  • 1/2 MT oliwy
  • 1/2 cytrytny
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 gramów marchewki
  • 300-350 gramów buraków czerwonych
  • 1 puszka pomidorów, ok 300-350 g
5

Przygotowanie

    Zupa
  1. Pomidory zmielić 7 sek., obroty 6. Przełożyć do innego naczynia.

  2. Wszystkie warzywa oprócz fasoli zmielić: 10 sek., obroty 4. Dolać oliwę i dusić: 8 min., Varoma, obroty 1.

  3. Dolać wodę, dodać przyprawy (pitruszkę skruszyć) i fasolkę szparagową zieloną, gotujemy 15 minut, 100 stopni, Counter-clockwise operation, obroty 1. Po ok 2-3 min. dodajemy ziemniaka pokorojonego w kostkę.

  4. Dodajemy pomidory i białą fasolę odsączoną. Gotujemy 7 min., 100 stopni, Counter-clockwise operation, obroty 1.

  5. Po ugotowaniu dodajemy sok z połowy cytryny i śmietanę. Mieszamy: 5 sek., obroty 3.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można użyć swieżej lub suszonej fasoli zamiast mrożonej lub z puszki. Suszoną należy najpierw namoczyć przez noc.

W innej wersji, np. dla matek karmiących, moża użyć ciecierzycy i soczewicy zamiast fasoli i kapusty


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz