3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Parfait z wątróbki drobiowej


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 50 gramów brandy
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 ząbka czosnku
  • kilka listek szałwii
  • 1 jabłko
  • 2 szalotki
  • 300 gramów masła
  • 400 gramów watróbki drobiowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
5

Przygotowanie

  1. Wątróbkę na kilka godzin zalewam mlekiem, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie trzeba dokładnie opłukać i oczyścić z włókien.

    Na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek, następnie  dodać pokrojone w kostkę jabłuszko i poddusić, aż będzie miękkie. Przełożyć je do miski blendera.

    Na patelnię rzucam wątróbkę z listkami szałwii. Trzeba podsmażyć z każdej strony tak, aby środek pozostał różowy. Smażymy około 3-4 minut. Na końcu dodajemy brandy i dusimy jeszcze jedną minutkę. Dodajemy połowę masła i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do słoiczka. Można ozdobić kładąc na wierzch listki szałwii.

    Drugą połowę masła klarujemy – wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż całe się rozpuści. Następnie  trzeba przepuścić ze 2-3 razy przez gazę, tak aby zebrać cały biały tłuszcz, który wyrzucamy. Powinno pozostać nam żółciutkie masełko, którym polewamy parfait. Wkładamy do lodówki aby zastygło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszny dla smakoszy najlepszy. Jest kilka...

    Zgłoszony przez Wiesia535 na marca 16, 2023 at 19:16.

    Przepyszny Smile dla smakoszy najlepszy. Jest kilka wersji ale nie równają się do tego Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dorisdoris:dokładnie. Też to zauważyłam. A...

    Zgłoszony przez Dusia1976 na sierpnia 2, 2022 at 15:09.

    Dorisdoris:dokładnie. Też to zauważyłam. A szkoda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny pasztet , użyłam masła

    Zgłoszony przez irena58 na lutego 26, 2016 at 23:33.

    Pyszny pasztet , użyłam masła klarowanego , następnym razem zrbię na smalcu gęsim , tmrc_emoticons.) pominęłam szałwie bo nie miałam tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy, ale

    Zgłoszony przez Dorisdoris na stycznia 17, 2016 at 09:12.

    Przepis bardzo ciekawy, ale nie widzę tu wykorzystania TM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze