3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Parfait z wątróbki drobiowej


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 50 gramów brandy
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 ząbka czosnku
  • kilka listek szałwii
  • 1 jabłko
  • 2 szalotki
  • 300 gramów masła
  • 400 gramów watróbki drobiowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
5

Przygotowanie

  1. Wątróbkę na kilka godzin zalewam mlekiem, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie trzeba dokładnie opłukać i oczyścić z włókien.

    Na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę i czosnek, następnie  dodać pokrojone w kostkę jabłuszko i poddusić, aż będzie miękkie. Przełożyć je do miski blendera.

    Na patelnię rzucam wątróbkę z listkami szałwii. Trzeba podsmażyć z każdej strony tak, aby środek pozostał różowy. Smażymy około 3-4 minut. Na końcu dodajemy brandy i dusimy jeszcze jedną minutkę. Dodajemy połowę masła i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do słoiczka. Można ozdobić kładąc na wierzch listki szałwii.

    Drugą połowę masła klarujemy – wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, aż całe się rozpuści. Następnie  trzeba przepuścić ze 2-3 razy przez gazę, tak aby zebrać cały biały tłuszcz, który wyrzucamy. Powinno pozostać nam żółciutkie masełko, którym polewamy parfait. Wkładamy do lodówki aby zastygło.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny pasztet , użyłam masła

    Zgłoszony przez irena58 na lutego 26, 2016 at 23:33.

    Pyszny pasztet , użyłam masła klarowanego , następnym razem zrbię na smalcu gęsim , tmrc_emoticons.) pominęłam szałwie bo nie miałam tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy, ale

    Zgłoszony przez Dorisdoris na stycznia 17, 2016 at 09:12.

    Przepis bardzo ciekawy, ale nie widzę tu wykorzystania TM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze