3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrzan dziadka Władka


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 szklanki 10% octu
  • soli na czubek łyżeczki
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 duże laski chrzanu
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz chrzanu zagotować i ostudzić.

  2. Chrzan obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki, włożyć do Blokada naczynia miksującego i zmiksować: obroty 6-9, czas: 1 min lub więcej - do momentu uzyskania dobrze zmielonego chrzanu. Blokada naczynia miksującego wyjąć wraz z pokrywą i miarką i wynieść na balkon. Tam otworzyć i przez kilka minut pozostawić, aby "odetchnął".

  3. Chrzan zalać zalewą - tu można dodawać jej po trochu do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy na obrotach 4-5 przez kilka sekund.
    Przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce
    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis super, ale dodałam starte jabłka i nie...

    Zgłoszony przez 00000000000000000000000000000 na grudnia 23, 2021 at 23:02.

    Przepis super, ale dodałam starte jabłka i nie jest taki ostry, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem:...

    Zgłoszony przez MagdaP na marca 26, 2021 at 13:06.

    Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem: 806 g.

    Chrzan przed obraniemChrzan przed obraniem

    Po obraniu waga: 633 g.
    Chrzan po obraniuChrzan po obraniu

    Na taką ilość chrzanu użyłam:

    - 3/4 szklanki octu,

    - 9 łyżeczek cukru,

    - soli trochę więcej niż na czubek łyżeczki

    - 1 1/2 szklanki wody

    i wyszedł chrzan o takiej konsystencji:
    Gotowy chrzanGotowy chrzan

    Myślę, że jeszcze można byłoby dorobić zalewy, ale w sumie już jest OK tmrc_emoticons.)
    W pierwotnym przepisie celowo nie podawałam konkretnej wagi chrzanu, ponieważ każdy chrzan jest inny:
    - przed obraniem może wyglądać bardzo ładnie, ale obierając okaże się, że bardzo dużo trzeba było go poodkrajać,
    - jest albo bardzo soczysty, albo już trochę podeschnięty,
    - ładnie się rozdrabnia, lub jest bardzo łykowaty i "suchy".
    Niezależnie ile tego już rozdrobnionego chrzanu nam wyjdzie - zrobienie lub dorobienie zalewy jest bardzo szybkie, tanie i można jej zrobić dokładnie tyle ile wg każdego z nas będzie "akuratnie" zgodnie z upodobaniem naszym i domowników.
    Z powyższych proporcji po zliczeniu pojemności słoiczków - wyszedł ponad litr gotowego chrzanu.

    chrzan w słoiczkachchrzan w słoiczkach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru...

    Zgłoszony przez kw74krakow na grudnia 15, 2020 at 18:07.

    rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru dałam erytrol a zamiast octu spirytusowego - ocet ryżowy. Nadal jest moc i można przy nietolerancjach pokarmowych tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ilość chrzanu od 500 do 700 g ...

    Zgłoszony przez Piotr1984 na kwietnia 20, 2020 at 20:53.

    ilość chrzanu od 500 do 700 g

    obranego, pokrojonego w kostke ok 2-3 cm - można namoczyć w misce z zimną wodą (30min - 2h)

    potwierdzam, że najlepiej nakładać do słoiczków pod pochłaniaczem i w szczelnych okularach (masce do nurkowania) Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g...

    Zgłoszony przez Ankab na kwietnia 10, 2020 at 21:38.

    Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g obranego chrzanu, zalewa prawie mi prawie cala ( no może 3/4), wyszły mi 4 małe słoiczki po przecierze pomidorowym Pudliszek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników...

    Zgłoszony przez Piotr1984 na kwietnia 1, 2020 at 17:30.

    nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników chciałbym uprzejmie poprosić o wskazanie konkretnej ilości (gramatury) chrzanu, aby wyrób okazał się najlepszy w smaku tmrc_emoticons.)

    (3-4 duże laski chrzanu, z uwagi na różną grubość i długość nic konkretnie nie mówi)

    Jezeli ktos chciałby pomóc, z góry bardzo dziękuje na pewno w imieniu wielu użytkowników TMX, którzy chcą ten przepis wykorzystać, zwłaszcza w okresie świąt.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej dziewczyny, ...

    Zgłoszony przez AnaK85 na kwietnia 17, 2019 at 21:48.

    Hej dziewczyny,
    dobry protip - miksujcie i wkładajcie chrzan do słoików pod włączonym na duże obroty okapem. Można całkowicie uniknąć płaczu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w...

    Zgłoszony przez Isomy na kwietnia 13, 2019 at 19:16.

    Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w lodówce dalej jest świetny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chrzan super!...

    Zgłoszony przez PaskaL na grudnia 22, 2018 at 06:52.

    chrzan super!
    jak dla mnie na taka ilość chrzanu (dałam nawet więcej, bo 8 korzeni) połowa zalewy wystarcza.
    ale jest to chrzan, o jaki mi chodziło.
    DziękujĘ!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore. ...

    Zgłoszony przez Domka86 na maja 10, 2018 at 18:57.

    Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore.
    Nie odbyło się przy przygotowywaniu bez płaczu a w słoiczki musiał już przekładać mąż tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Chrzan pyszny!

    Zgłoszony przez Ewicia na października 14, 2017 at 12:42.

    Świetny przepis. Chrzan pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje

    Zgłoszony przez tigra_cyk na września 3, 2017 at 12:18.

    Dziękuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tigra_cyk: Szczerze powiem, że nie wiem. Staram...

    Zgłoszony przez MagdaP na września 2, 2017 at 22:43.

    tigra_cyk: Szczerze powiem, że nie wiem. Staram się kupować jak najwieksze, bo najmniej obierania i odpadów z tego jest. Zalewam zalewą do konsystencji, która mi pasuje. Prawda jest taka, że każdy chrzan będzie inny - są takie bardziej "soczyste" i miękkie i takie łykowate - i zalewy albo zostaje, albo jest w sam raz, a raz musiałam trochę dorobić, aby chrzan był taki jak lubię. Postaram się następnym razem jak uda mi się kupić chrzan, zważyć go po obraniu i uzupełnię przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podzielam pozostae opinie chrzan pychota a i...

    Zgłoszony przez Ew.cia na czerwca 17, 2017 at 15:47.

    Podzielam pozostałe opinie, chrzan pychota, a i popłakać przy nim można

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny ostry chrzan

    Zgłoszony przez Angel Ica na kwietnia 15, 2017 at 17:33.

    Świetny ostry chrzan tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mialam 3 duże laski chrzanu i jak sie okazało...

    Zgłoszony przez Mruczaca na kwietnia 14, 2017 at 22:53.

    Mialam 3 duże laski chrzanutmrc_emoticons.) i jak sie okazało konieczne było zrobienie drugiej porcji zalewy. Smak bardzo dobry! Plakalismy, oj tak.. tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MagdaP:...

    Zgłoszony przez tigra_cyk na kwietnia 12, 2017 at 15:48.

    MagdaP:

    Witam, Czy możesz mi powiedzieć ile na wagę tego chrzanu ma być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pozdrawiam wszystkich

    Zgłoszony przez MagdaP na września 6, 2016 at 16:34.

    Pozdrawiam wszystkich płaczących nad tym chrzanem - warto troszeczkę popłakać nad nim, prawda? tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chrzan baaardzo nam smakowal.

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na sierpnia 29, 2016 at 16:30.

    Chrzan baaardzo nam smakowal. Ja tez plakalam przy jego robieniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj chrzan,

    Zgłoszony przez Marjolka na marca 24, 2016 at 21:28.

    Zrobiłam dzisiaj chrzan, oczywiście nie obyło się bez łez - rewelacja polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chrzan na święta zrobiony,

    Zgłoszony przez beata_ na marca 21, 2016 at 17:43.

    Chrzan na święta zrobiony, mocny i smaczny ....z pasztetem z królika bedzie wyśmienity tmrc_emoticons.) Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Merylu, Laurka i Meluzyna -

    Zgłoszony przez MagdaP na stycznia 21, 2016 at 14:41.

    Merylu, Laurka i Meluzyna - dziękuję wam za piękne opinie tmrc_emoticons.) Mój dziadek Władek byłby równie szczęśliwy jak i ja. To on kiedyś robił ten chrzan, już wiek temu tmrc_emoticons.) - oczywiście tradycyjnie go trąc na tarce. Moja ciocia z mamą "przerobiły" przepis na TM i dzięki nim ja wrzuciłam go na przepisownię. Zatem podziękowania dla was za opinie, a dla dziadka, mamy i cioci za przepis tmrc_emoticons.) SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Abosolutnie genialny! Już nie

    Zgłoszony przez Meluzyna na stycznia 21, 2016 at 11:05.

    Abosolutnie genialny! Już nie zjem kupnego! Bardzo szybko sie go robi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chrzan! Robiłam już

    Zgłoszony przez Laurka na stycznia 3, 2016 at 14:57.

    Super chrzan! Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny!

    Zgłoszony przez Merylu na marca 26, 2015 at 21:32.

    Idealny! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję smacznego życzę

    Zgłoszony przez MagdaP na grudnia 19, 2014 at 17:26.

    Dziękuję tmrc_emoticons.) smacznego życzę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, chrzan

    Zgłoszony przez ivonka74 na grudnia 19, 2014 at 12:48.

    Super przepis, chrzan doskonały !

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że się nie

    Zgłoszony przez MagdaP na lutego 13, 2014 at 10:28.

    Cieszę się, że się nie popłakałaś przy robieniu. Ja za pierwszym razem zaciągnęłam się porządnie i myślałam, że wypali mi płuca. Dlatego trzeba ' wyprowadzić go na spacer' zanim otworzymy pokrywę tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis godny wypróbowania i

    Zgłoszony przez gkoziolek na grudnia 28, 2013 at 00:06.

    Przepis godny wypróbowania i skosztowania,ja zrobiłam,szybko,smaczny i obyło się bez łez Big Smile POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To smak z dzieciństwa

    Zgłoszony przez elka1269 na września 19, 2013 at 20:09.

    To smak z dzieciństwa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chrzan jest wspaniały -

    Zgłoszony przez Jelka na kwietnia 2, 2013 at 22:58.

    Ten chrzan jest wspaniały - prawdziwy smak, jaki znam z dzieciństwa, tylko dużo dużo mocniejszy.

    Magda, dzięki za ten przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :love:    Uwielbiam Wielkanoc

    Zgłoszony przez Monisia13 na marca 28, 2013 at 20:22.

    Love    Uwielbiam Wielkanoc z tym cudnym chrzanem!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chrzan, taki prawdziwy,

    Zgłoszony przez Ewcia5 na października 14, 2012 at 13:19.

    Chrzan, taki prawdziwy, domowy, bez udziwnień - taki jaki kiedyś - po prostu bardzo smaczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze