Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 6 łyżeczek cukru
- 1/2 szklanki 10% octu
- soli na czubek łyżeczki
- 1 szklanka wody
- 3-4 duże laski chrzanu
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz chrzanu zagotować i ostudzić.
Chrzan obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki, włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować: obroty 6-9, czas: 1 min lub więcej - do momentu uzyskania dobrze zmielonego chrzanu.
"Blokada naczynia miksującego" wyjąć wraz z pokrywą i miarką i wynieść na balkon. Tam otworzyć i przez kilka minut pozostawić, aby "odetchnął".
Chrzan zalać zalewą - tu można dodawać jej po trochu do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy na obrotach 4-5 przez kilka sekund.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis super, ale dodałam starte jabłka i nie...
Przepis super, ale dodałam starte jabłka i nie jest taki ostry, polecam!
Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem:...
Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem: 806 g.
Po obraniu waga: 633 g.
Na taką ilość chrzanu użyłam:
- 3/4 szklanki octu,
- 9 łyżeczek cukru,
- soli trochę więcej niż na czubek łyżeczki
- 1 1/2 szklanki wody
i wyszedł chrzan o takiej konsystencji:
Myślę, że jeszcze można byłoby dorobić zalewy, ale w sumie już jest OK
W pierwotnym przepisie celowo nie podawałam konkretnej wagi chrzanu, ponieważ każdy chrzan jest inny:
- przed obraniem może wyglądać bardzo ładnie, ale obierając okaże się, że bardzo dużo trzeba było go poodkrajać,
- jest albo bardzo soczysty, albo już trochę podeschnięty,
- ładnie się rozdrabnia, lub jest bardzo łykowaty i "suchy".
Niezależnie ile tego już rozdrobnionego chrzanu nam wyjdzie - zrobienie lub dorobienie zalewy jest bardzo szybkie, tanie i można jej zrobić dokładnie tyle ile wg każdego z nas będzie "akuratnie" zgodnie z upodobaniem naszym i domowników.
Z powyższych proporcji po zliczeniu pojemności słoiczków - wyszedł ponad litr gotowego chrzanu.
rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru...
rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru dałam erytrol a zamiast octu spirytusowego - ocet ryżowy. Nadal jest moc i można przy nietolerancjach pokarmowych
ilość chrzanu od 500 do 700 g ...
ilość chrzanu od 500 do 700 g
obranego, pokrojonego w kostke ok 2-3 cm - można namoczyć w misce z zimną wodą (30min - 2h)
potwierdzam, że najlepiej nakładać do słoiczków pod pochłaniaczem i w szczelnych okularach (masce do nurkowania)
Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g...
Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g obranego chrzanu, zalewa prawie mi prawie cala ( no może 3/4), wyszły mi 4 małe słoiczki po przecierze pomidorowym Pudliszek
nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników...
nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników chciałbym uprzejmie poprosić o wskazanie konkretnej ilości (gramatury) chrzanu, aby wyrób okazał się najlepszy w smaku
(3-4 duże laski chrzanu, z uwagi na różną grubość i długość nic konkretnie nie mówi)
Jezeli ktos chciałby pomóc, z góry bardzo dziękuje na pewno w imieniu wielu użytkowników TMX, którzy chcą ten przepis wykorzystać, zwłaszcza w okresie świąt.
Hej dziewczyny, ...
Hej dziewczyny,
dobry protip - miksujcie i wkładajcie chrzan do słoików pod włączonym na duże obroty okapem. Można całkowicie uniknąć płaczu.
Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w...
Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w lodówce dalej jest świetny.
chrzan super!...
chrzan super!
jak dla mnie na taka ilość chrzanu (dałam nawet więcej, bo 8 korzeni) połowa zalewy wystarcza.
ale jest to chrzan, o jaki mi chodziło.
DziękujĘ!!!
Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore. ...
Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore.
Nie odbyło się przy przygotowywaniu bez płaczu a w słoiczki musiał już przekładać mąż
Świetny przepis. Chrzan pyszny!
Świetny przepis. Chrzan pyszny!
Dziękuje
Dziękuje
tigra_cyk: Szczerze powiem, że nie wiem. Staram...
tigra_cyk: Szczerze powiem, że nie wiem. Staram się kupować jak najwieksze, bo najmniej obierania i odpadów z tego jest. Zalewam zalewą do konsystencji, która mi pasuje. Prawda jest taka, że każdy chrzan będzie inny - są takie bardziej "soczyste" i miękkie i takie łykowate - i zalewy albo zostaje, albo jest w sam raz, a raz musiałam trochę dorobić, aby chrzan był taki jak lubię. Postaram się następnym razem jak uda mi się kupić chrzan, zważyć go po obraniu i uzupełnię przepis.
Podzielam pozostae opinie chrzan pychota a i...
Podzielam pozostałe opinie, chrzan pychota, a i popłakać przy nim można
Świetny ostry chrzan
Świetny ostry chrzan
Mialam 3 duże laski chrzanu i jak sie okazało...
Mialam 3 duże laski chrzanu
i jak sie okazało konieczne było zrobienie drugiej porcji zalewy. Smak bardzo dobry! Plakalismy, oj tak..
MagdaP:...
MagdaP:
Witam, Czy możesz mi powiedzieć ile na wagę tego chrzanu ma być?
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich płaczących nad tym chrzanem - warto troszeczkę popłakać nad nim, prawda?
Chrzan baaardzo nam smakowal.
Chrzan baaardzo nam smakowal. Ja tez plakalam przy jego robieniu.
Zrobiłam dzisiaj chrzan,
Zrobiłam dzisiaj chrzan, oczywiście nie obyło się bez łez - rewelacja polecam.
Chrzan na święta zrobiony,
Chrzan na święta zrobiony, mocny i smaczny ....z pasztetem z królika bedzie wyśmienity
Polecam 
Merylu, Laurka i Meluzyna -
Merylu, Laurka i Meluzyna - dziękuję wam za piękne opinie
Mój dziadek Władek byłby równie szczęśliwy jak i ja. To on kiedyś robił ten chrzan, już wiek temu
- oczywiście tradycyjnie go trąc na tarce. Moja ciocia z mamą "przerobiły" przepis na TM i dzięki nim ja wrzuciłam go na przepisownię. Zatem podziękowania dla was za opinie, a dla dziadka, mamy i cioci za przepis
SMACZNEGO 
Abosolutnie genialny! Już nie
Abosolutnie genialny! Już nie zjem kupnego! Bardzo szybko sie go robi
Super chrzan! Robiłam już
Super chrzan! Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi
Idealny!
Idealny!
Dziękuję smacznego życzę
Dziękuję
smacznego życzę 
Super przepis, chrzan
Super przepis, chrzan doskonały !
Cieszę się, że się nie
Cieszę się, że się nie popłakałaś przy robieniu. Ja za pierwszym razem zaciągnęłam się porządnie i myślałam, że wypali mi płuca. Dlatego trzeba ' wyprowadzić go na spacer' zanim otworzymy pokrywę
Przepis godny wypróbowania i
Przepis godny wypróbowania i skosztowania,ja zrobiłam,szybko,smaczny i obyło się bez łez
POLECAM!
To smak z dzieciństwa
To smak z dzieciństwa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ten chrzan jest wspaniały -
Ten chrzan jest wspaniały - prawdziwy smak, jaki znam z dzieciństwa, tylko dużo dużo mocniejszy.
Magda, dzięki za ten przepis!
:love: Uwielbiam Wielkanoc
Chrzan, taki prawdziwy,
Chrzan, taki prawdziwy, domowy, bez udziwnień - taki jaki kiedyś - po prostu bardzo smaczy.