3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze szparagami i czerwoną cebulą


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypty soli

Farsz i zalewa

  • 250 g zielonych szparagów, pokrojonych w 2cm plasterki, główki zostawić całe
  • 105 g mleka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 Czerwona cebula
  • 1 łyżeczki skórki pomarańczowej świeżej
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku, lub łyżka świeżego
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 3 sec/obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyc wszystkie składniki ciasta, wymieszać 15 sec/obr 6. Wyłozyć ciastem równomiernie formę (24cm) do tarty, odstawić do lodówki.
    3. Farsz: Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, posiekać 3 sec/obr 5.
    4. Na patelni dodać oliwę, dusić cebulę 7-8 min. Dodać pokrojone szparagi (bez główek) i dusić jeszcze 10 min.
    5. Zalewa: Do naczynia miksującego dodać: mleko, śmietanę, jajka, tymianek, skórkę pomarańczową, sól i pieprz. Wymieszać 15 sec/obr 6.
    6. Ciasto w foremce obciążyć (fasolą lub obciążnikami do tart) i piec 15 min w tem 180°C. Ciasto ostudzić.
    7. Na podpieczonym cieście ułożyć starty ser i farsz. Zalać zalewą. Udekorować główkami szparagów.Piec 30 min w tem 180°C, aż góra sie zarumieni. Tartę podawać lekko schłodzoną.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy