Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
CIASTO
- 125 g mąki orkiszowej
- 125 g mąki pszennej, plus dodtkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 125 g masła, schłodzonego plus doatkowa ilość do wysmarowania formy
- 1 jajko
- 20 g wody
- 3 g soli
NADZIENIE
- 450 g różyczek kalafiora, świeży
- 300 g białej cebuli, obranej,pokrojonej w krążki ok. 4 mm
- 60 g czerwonej cebuli, obranej, pokrojona w krążki ok.1mm
- 150 g papryki stożkowej, pokrojona w 2 cm krążki
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
- 500 g wody
- 5 g soli
- 1 g pieprzu, mielonego
- 100 g sera żółtego
- 4 jajka
- 150 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej, kwaśnej
- 6 gałązek świeżego tymianku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do suchego i czystego naczynia miksujacego wkładamy wszytskie składniki na ciasto 1min/INTERWAŁ
2. Ciasto przełożyc na blatu formować kulkę
3. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyc maką.
4. Ciasto rozwałkować na oprószonym blacie i wylepić dno i brzegi formy
( średnica formy 25- 28cm)
5. Nakłuć widelcem,przykryc folią i odstawić cłe do lodówki na 15min.
6. Rozgrzac piekarnik do temp.180C, schłodzone ciasto piec 15-20 min. w tym czasie przygotować nadzienie. - 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę.
2. Na podstawke VAROMY dajemy kalafior, nakadamy drugą nakładkę VAROMY ukłamy w niej cebule i paprykę, przesypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. 15min./VAROMA/obr.1
3. Gotowe warzywa odstawiamy na bok.
4. Do czystego i suchego naczynia mikujacego wkładamy ser żólty pokrojony w kostkę 5s./obr.6
5. Dodajemy jajka, śmietane, tymianek, 3g soli, kilka szczypt pieprzu 5s./obr.4
6. Na wystudzony spód tarty rozkładamy ugotowany kalafior,cebule i paprykę zalewamy gotową masą . Opruszamy pieprzem i solą i rozkładamy krązki czerwonej cebuli.
7. Pieczemy 40min. w 180C.
CIASTO
NADZIENIE
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszny obiad dzisiaj jadłam dzięki temu przepisowi.
Wygląda obłędnie - jutro to zrobie na kolacje
Are you sure to delete this comment ?