3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA Z KALAFIOREM


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 125 g mąki pszennej, plus dodtkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 125 g masła, schłodzonego plus doatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 20 g wody
  • 3 g soli

NADZIENIE

  • 450 g różyczek kalafiora, świeży
  • 300 g białej cebuli, obranej,pokrojonej w krążki ok. 4 mm
  • 60 g czerwonej cebuli, obranej, pokrojona w krążki ok.1mm
  • 150 g papryki stożkowej, pokrojona w 2 cm krążki
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 500 g wody
  • 5 g soli
  • 1 g pieprzu, mielonego
  • 100 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej, kwaśnej
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do suchego i czystego naczynia miksujacego wkładamy wszytskie składniki na ciasto 1min/INTERWAŁ
    2. Ciasto przełożyc na blatu formować kulkę
    3. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyc maką.
    4. Ciasto rozwałkować na oprószonym blacie i wylepić dno i brzegi formy
    ( średnica formy 25- 28cm)
    5. Nakłuć widelcem,przykryc folią i odstawić cłe do lodówki na 15min.
    6. Rozgrzac piekarnik do temp.180C, schłodzone ciasto piec 15-20 min. w tym czasie przygotować nadzienie.
  2. NADZIENIE
  3. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę.
    2. Na podstawke VAROMY dajemy kalafior, nakadamy drugą nakładkę VAROMY ukłamy w niej cebule i paprykę, przesypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. 15min./VAROMA/obr.1
    3. Gotowe warzywa odstawiamy na bok.
    4. Do czystego i suchego naczynia mikujacego wkładamy ser żólty pokrojony w kostkę 5s./obr.6
    5. Dodajemy jajka, śmietane, tymianek, 3g soli, kilka szczypt pieprzu 5s./obr.4
    6. Na wystudzony spód tarty rozkładamy ugotowany kalafior,cebule i paprykę zalewamy gotową masą . Opruszamy pieprzem i solą i rozkładamy krązki czerwonej cebuli.
    7. Pieczemy 40min. w 180C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny obiad dzisiaj jadłam dzięki temu...

    Zgłoszony przez Beata555 na września 9, 2020 at 17:31.

    Pyszny obiad dzisiaj jadłam dzięki temu przepisowi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda obłędnie - jutro to zrobie na kolacje

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 6, 2019 at 21:46.

    Wygląda obłędnie - jutro to zrobie na kolacje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze