thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 11/05/13
zmieniono dnia: 12/05/13

Składniki

spód tarty

  • 250 gramów mąki z orkiszu pełnoziarnistej
  • 100 gramów zimnego masła
  • 1 jajko kurze
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody

nadzienie do tarty

  • 250-400 gramów Szpinaku świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 gramów oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 250 gramów śmietany 18%
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • 270 gramów sera typu feta, ( 1 opakowanie)
  • 1 pomidora

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD TARTY
  1. Składniki na tartę umieścić w naczyniu miksujacym, nastawić 30 sek. / obr 4
    Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości mniej więcej 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
    Kiedy spod tary się podpieka przygotowujemy nadzienie.

  3. NADZIENIE DO TARTY
  4. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak krótko poddusić na oliwie  Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze chwilkę.
    Odstawić.

    Ser feta pokroić w kostkę, pomidory pokroić w plastry.

  5. Do naczynia miksującego wbić jajka , dodać śmietanę , przyprawy i miksować 15 sek. / obr.4.

  6. Podpieczony spod tary wyjąć z piekarnika .Na tak przygotowany spod tarty wykładamy wcześniej przygotowany szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzch wykładamy kostki sera feta i układamy plasterki pomidorów. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia  25-30 minut.

Porady

Wiecej na temat tary na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/tarta-orkiszowa-ze-szpinakiem-i-serem.html

lub stronie na FB  //www.facebook.com/WszelkieMojePasje?fref=ts

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i serem feta

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 23, 2014 at 09:49
    5.0

    Bardzo smaczna tmrc_emoticons.) zarówno na ciepło jak i zimno. Smakowała całej rodzinie.

    U mnie zamiast śmietany mleko sojowe i prawdziwy owczy ser feta. Myślę, że jescze bardziej krucha wychodzi jak sie do spodu doda tylko żółtko, a na wierzch 3 jajka plus pozostałe białko.

    pozdrawiam

    Pozdrawiam


    Agata 


     

  • maja 14, 2013 at 11:30
    5.0

    Smaczna Big Smile Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Cie serdecznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 11, 2013 at 18:50

    Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D bardzo lubimy tarty tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> dziekuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: