3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SŁONECZNA PIZZA


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

WYKOŃCZENIE

  • 1 jajo, roztrzepane
  • tarty ser, ewentualnie

FARSZ

  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g sera gouda, kawałki
  • 1 cebula średnia, ćwiartki
  • 100 g szynki pokrojonej w kawałki
  • 100 g salami pokrojonej w kawałki
  • 1 papryka, bez gniazda
  • 100 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 50 g mozzarelli
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli

CIASTO

  • 200 g białego wina wytrawnego
  • 500 g mąki
  • 90 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do Closed lid wlać wino i podgrzewamy 3 min/37 stopni/obrót 1.

    2. Dodajemy pozostałe skladniki ciasta i wyrabiamy 3 min/Dough mode.

    3. Ciasto lekko wyrabiamy, formujemy kulę i odkładamy przykrywając ręcznikiem kuchennym.

  2. FARSZ
  3. 1. Do Closed lid wrzucamy czosnek i ser gouda i rozdrabniamy 10 sek/obrót 8.

    2. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 sek/obrót 5.

    3. Dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy/mieszamy 15 sek/obrót 4.

  4. WYKONANIE SŁOŃCA
  5. 1. Ciasto kilkoma ruchami wyrabiamy, dzielimy na pół i wałkujemy okrągłe cienkie ciasto tak, aby zmieściło się na blaszce piekarnika.

     

    2. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Na środku ciasta nakładamy pełną garść farszu, a resztę rozkładamy wzdłuż krawędzi ciasta, odsuwając się minimum 2cm od krawędzi. Farsz wygładzamy do równych kształtów.

     

    3. Rozwałkujemy drugą część ciasta na większy o ok. 5cm średnicy okrąg i równo przykrywamy ciasto z farszem. Na środku nakładamy odpowiedniej wielkości miseczkę i widelcem nakłuwamy wzdłuż miseczki ciasto. Ciasto dolne i górne łączymy dociskając widelcem, aby się dobrze połączyły i przy późniejszym przewracaniu nie rozpadły. Teraz możemy nożem do pizzy, nożem zwykłym lub radełkiem obciąć ewentualnie nierówne krawędzie tak, aby powstał kształtny okrąg.

     

    4. Od miseczki do samej krawędzi starannie nacinamy ciasto z farszem na szerokość od 2-4cm. Jeśli natniemy węższe będzie więcej promieni i będą mniejsze kęsy.

     

    5. Poszczególne kawałki przewracamy o 90 stopni.

     

    6. Zdejmujemy miseczkę, a środek słoneczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można też posypać tartym serem.

     

    7. Pieczemy góra/dół 180 stopni około 35 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Uważam, że to ciasto jest dużo fajniejsze, bo drożdzowe nam cały czas rośnie i już przy przewracaniu ciężko nad nim zapanować. Minusem tego ciasta jest to, że po upieczeniu jest dość twarde, powiedzmy chrupkie.

2. Słońce możemy zrobić np. dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec przed podaniem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja swietna na imprezy Wyglda na trudn do...

    Zgłoszony przez Termojust na maja 12, 2017 at 16:14.

    Rewelacja, swietna na imprezy. Wygląda na trudną do wykonania, ale to tylko pozory. Warto spróbować, a później żadna impreza bez niej się nie obędzie. Można robić ze zwykłego ciasta drożdżowego i też wychodzi. Chyba nawet smaczniejsza bo ciasto nie jest wtedy takie twarde. POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo efektowna i smaczna pizza! Robiliśmy już...

    Zgłoszony przez be_happy na marca 13, 2017 at 16:03.

    Bardzo efektowna i smaczna pizza! Robiliśmy już wiele razy i za każdym razem efekt wow! Nieskromnie napiszę, że wychodzi nam jeszcze ładniejsza niż na załączonym zdjęciu tmrc_emoticons.-) Polecam i dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, alternatywa

    Zgłoszony przez szczypiorek na maja 29, 2016 at 10:46.

    Świetny przepis, alternatywa pospolitej pizzy. Zamiast sera goudy użyłam typowego sera do pizzy. Ciasto jest kruche i super wyczuwa się smak wina. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze