Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g pieczarek, świeżych, pokrojonych w plastry
- 8 serc karczochów, w oleju, pokrojonych na ćwiartki
- 300 g rozdrobnionych pomidorów
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- Dodatki do pizzy Capricciosa
- 1 łyżeczka soli
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka słodu
- 220 g wody, letniej
- Ciasto
- 5 - 6 anchois, w oleju
- 1 szczypta soli
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
9
5
Przygotowanie
-
- Ciasto Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrabiać 2 min/
/
. Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Przygotowanie pizzy capricciosa Nagrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (o grubości 1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
- Na cieście ułożyć pomidory, serca karczocha, pieczarki, oliwki, anchois i ser mozzarella, posolić i polać 4 łyżkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 - 25 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
10
11
Komentarze
Odpowiedzbardzo dobra
Dobra pizza
Dobra pizza