- TM 5
Składniki
CIASTO
- 280 g maki pszen
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 130 g masła miękkiego w kawałkach
- 30 g mleka
- 1 łyżeczek soli
- 150 g szynki gotowanej
- 200 g sera ementaler
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć ser rozdrobnić 15s/obr5. Przełożyć do innego naczynia.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć szynkę rozdrobnić 8s/obr5. Przełożyć do innego naczynia. Włożyć pozostałe składniki na ciasto i wyrobic30s/"Ciasto" dodać ser i szynkę wymieszac 30s/obr5
Na posypanym blacie mąką rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm pokroić w paski na około 15 cm i zwinać świderki. Rozłożyć na blaszce piec wpiekarniku nagrzanym do 200C' około 15 minut
Porady
Jeżeli ciasto sie zbyt mocno klei,można włożyć do lodówki na około 15 minut.
Jeżeli zrobimy cienkie paski będą bardziej chrupiące.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Są pyszne,ale jak długo mogę je przechowywać,czy można zamrozić i czy będą tak samo kruche. Jestem sama i nie zjem całej porcji naraz. Dziękuję za odpowiedź
Paliszki rewelacyjne smakują całej rodzinie przed upiczeniem, posypałam sezamem.
Świetna przekąska, zagości i nas w domu
Przepyszne i wciągające. Polecam
Pyszne bardzo polecam!!!
Bardzo dobre, ja zamiast masła i mleka dałam śmietanę 18% i też są super, chrupiące, dodałam trochę ziół, są świetne
Polecam !! świetne ale UWAGA mają jedną wadę WCIĄGAJĄ
Dałam trochę więcej sera i szynki (bo takie były opakowania). Bardzo polecam, ekspresowa potrawa, chyba nie może się nie udać. Wszystkie dziewczyny na imprezie chciały przepis
CIESZE SIĘ ŻE WSZYSTKIM TUTAJ SMAKOWAŁO
Are you sure to delete this comment ?