
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 14/03/21
zmieniono dnia: 14/03/21
Składniki
OMLET KUKURYDZIANY - BEZGLUTENOWY
- 3 jajka, L
- 100 g mleka
- 40 g mąki kukurydzianej bezglutenowej, drobno mielonej
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka oleju, do nasmarowania patelni
SAŁATKA
- 20 g rukoli
- 15 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- sok z cytryny, do skropienia
- oliwa z oliwek extra vergine, do skropienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Żółtka oddzielamy od białek
2.Do naczynia miksującego wkładamy żółtka,mleko, sół i mąke miksujemy 10s./obr.4 przelewamy do innego naczynia.
3.Zakładamy motylek do czystego i suchego naczynia miksującego i wlewamy białka miksujemy bez założonej miarki ok. 1,5-2min./obr3,5 do uzyskania konsystencji sztywnej piany .
4.Patelnie natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzwewamy.
5.Na patelnie ruwnomiernie wlewamy roztrzepane żółtka z mąką i pozostawiamy na delikatnym ogniu aż częściowo sia zetnie .
Na częściowo ścientą warstwe omleta z żółtek rozkładamy ubite na sztywno białka .Całość przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2-3 minuty ąż białko się zetnie do konsystenci ścientej pianki z białek. Omleta przecinamy na pół i składamy na częścią białka do białka .
6.Omlet podajemy z rukolą wymieszaną z czerwonom cebulą którą skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Porady
1.Urzywaj patelni z nieprzywieralną powłoką
2.Przed ubijaniem bałek umyć dokładnie naczynie miksujące
3.Omlet należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu składników
2.Przed ubijaniem bałek umyć dokładnie naczynie miksujące
3.Omlet należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu składników
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Witam, ktoś próbował zrobić? Jest Ok?