Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
OMLET KUKURYDZIANY - BEZGLUTENOWY
- 3 jajka, L
- 100 g mleka
- 40 g mąki kukurydzianej bezglutenowej, drobno mielonej
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka oleju, do nasmarowania patelni
SAŁATKA
- 20 g rukoli
- 15 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- sok z cytryny, do skropienia
- oliwa z oliwek extra vergine, do skropienia
-
6
10min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 1.Żółtka oddzielamy od białek
2.Do naczynia miksującego wkładamy żółtka,mleko, sół i mąke miksujemy 10s./obr.4 przelewamy do innego naczynia.
3.Zakładamy motylek do czystego i suchego naczynia miksującego i wlewamy białka miksujemy bez założonej miarki ok. 1,5-2min./obr3,5 do uzyskania konsystencji sztywnej piany .
4.Patelnie natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzwewamy.
5.Na patelnie ruwnomiernie wlewamy roztrzepane żółtka z mąką i pozostawiamy na delikatnym ogniu aż częściowo sia zetnie .
Na częściowo ścientą warstwe omleta z żółtek rozkładamy ubite na sztywno białka .Całość przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2-3 minuty ąż białko się zetnie do konsystenci ścientej pianki z białek. Omleta przecinamy na pół i składamy na częścią białka do białka .
6.Omlet podajemy z rukolą wymieszaną z czerwonom cebulą którą skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
1.Urzywaj patelni z nieprzywieralną powłoką
2.Przed ubijaniem bałek umyć dokładnie naczynie miksujące
3.Omlet należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu składników
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, ktoś próbował zrobić? Jest Ok?
Witam, ktoś próbował zrobić? Jest Ok?