Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 250 gletniej wody
- 50 gletniego mleka
- 20 g drożdży, (świeże)
- szczypta cukru
- 15 g Zakwasu, Spring Ciabatta ***
- 480 g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
-
6
35min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym wg kolejności w przepisie. (czas 25 sek. obroty 6). Ciasto będzie bardzo luźne. Dno miski posypujemy mąką i wyjmujemy ciasto do miseczki za pomocą kopystki. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w cieplym miejscu na około 40 min - ciasto powinno podwoić objętość.
Posypujemy deskę/stolnicę mąką i delikatnie wyjmujemy ciasto z miski. Bardzo ważne aby ciasta nie ugniatać, nie ubijać podczas formowania. Najlepiej po prostu rozkroić kopystką ciasto na 12 porcji i każdą z porcji umieścić delikatnie na blaszce do pieczenia.
Blachę umieszczamy w piekarniku, temperatura ok 50 stopni, 15-20min (bułeczki wyrosną).
Po tym czasie przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 25-30 min.Ciabatty charakterysują się tym iż mają chrupiącą skórkę, są miękkie, puszyste w środku i są bardzo lekkie. Specyficzny smak włoskiego pieczywa. Ciabatta genialnie sprawdza się jako chlebek na kanapki. Bardzo dobrze smakuje rownież jako grillowana lub zapiekana kanapka. Jeżeli ktoś nie jadł nigdy ciabatty warto spróbować - można się zakochać w jej smaku.
***) zakwas Spring Ciabatta jest dostępny w internetowych sklepach niektórych młynów.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGdzie dostane zakwas?
Gdzie dostane zakwas?
Bardzo smaczne. Dziękuję za
Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
Pyszne, super , wspaniałe -
Pyszne, super , wspaniałe - rano upieczone i już zjedzone. Jutro piekę nowe .
A czy można upiec ciabatty
A czy można upiec ciabatty bez tego zakwasu? Za granicą go nie dostanę
Z mąki razowej na pewno buły
Z mąki razowej na pewno buły nie wyjdą, bo po prostu nie wyrosną
Ciabatta to takie mocno wyrosnięte buły więc nawet jeśli coś wyjdzie - to nie będzie to ciabatta 
Może zrób eksperyment z dodaniem np. odjęcie 1/5 wagi całej mąki, a w to miejsce mąka razowa lub coś innego z pełnego przemiału. Z thermomixem uzyskanie czegoś takiego nie powinno być problemem. Po prostu przed przystąpieniem do pieczenia mielimy ziarno i dalej wg przepisu
Smacznego!
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
WItam ponownie - melduje ze
WItam ponownie - melduje ze bułeczki wyszły SUPER!!!!! mam pytanie czy próbowałes je piec z innej mąki np razowej??? pozdrawiam juz wiosennie ze Szwecji! Barbara
radekfoto
Czy moge wiedziec gdzie
Czy moge wiedziec gdzie zakupiła Pani zakwasSPRING CIABATTA
radekfoto
Bułeczki wyszły przepyszne,
Bułeczki wyszły przepyszne, chyba je uwielbiam, właśnie robię drugi raz! Chcialam dodac zdjecie ( moich buleczek ) do komentarza ale nie moge lub nie wiem jak!
Wyjdą ... wyjdą Nie mają
Wyjdą ... wyjdą
Nie mają innego wyjścia
Przepis sprawdzony kilkadziesiąt razy juz 
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Uwielbiam te bułeczki,
Uwielbiam te bułeczki, zamówiłam zakwas spring ciabatta i zamierzam dzisiaj upiec te bułeczki, mam nadzieje ze mi wyjdą
Pochwalam
Pochwalam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
